Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hantverk på gammalt vis

Ett antal hantverkare i arbete, musikunderhållning, kaffeservering och besök av självaste Christopher Polhem. Det var livlig aktivitet vid hembygdsgården när Hembygdsgårdens dag firades i Hällestad i lördags.

Berit Andersson satt i en av stugorna och målade korgar med äggoljetempera.
Foto: Gunnar Johansson

Berit Andersson satt i en av stugorna och målade korgar med äggoljetempera. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

HÄLLESTAD2005-08-08 06:00
Det regnade hela förmiddagen i lördags, men när det var dags för Hembygdsgårdens dag i Hällestad hade regnet i alla fall lättat en hel del. Regnet var dock inget stort hinder vid hembygdsgården eftersom det där finns många stugor som de tio-talet hantverkare som deltog kunde flytta in i.
Hembygdsgårdens dag är en mångårig tradition på orten.

Gör salva
- Jag vet inte hur många år det är, men det har hållit på länge. Syftet med det här är att vi vill öppna upp parken och visa våra hus och visa gammalt hantverk som de sitter och jobbar med. Vi vill att den yngre generationen ska få vetskap om de äldre hantverken, säger Rolf Eriksson, ordförande i Hällestads hembygdsförening.
I ett av husen håller Ann-Britt Bauer på att fylla på små burkar med ringblomssalva som hon har tillverkat.
- Den är bra om man har eksem eller nariga händer, menar hon.
Snabbt beskriver hon hur enkelt det är att göra salvan. Blommor och matolja ska sjuda en stund. Därefter ska massan stå under lock i en natt och sedan värmer man bara på massan och blandar i bivax.
Salvan har Ann-Britt Bauer tillverkat i flera års tid. Det började när hon gick med i Brostugans örtagård för 15 år sedan. Hon hittade en växt i sin trädgård som hon inte visste vad det var för något, tog med sig den till örtagården där hon fick veta att det var en såpnejlika liksom att den kunde användas till att göra tvättmedel av.

Smider stigbyglar
- Jag lärde mig en massa där, berättar Ann-Britt Bauer.
I smedjan vid hembygdsgården håller Morgan Andersson, som annars håller till vid Österby smedja, på att smida stigbyglar. Det blir snabbt trångt inne i smedjan, dels för att den är liten, dels för att många verkar vara extra intresserade av just detta hantverk.
Berit Andersson håller på att måla en korg i blått, som hon sedan ska måla blommor på.
- Det är äggoljetempera jag använder, berättar hon.
Den grupp kvinnor och män som visar linberedningen är de enda hantverkarna som håller till utomhus denna dag.
"I väntan på Christopher" heter, som säkert är bekant, det bygdespel som ska framföras vid gruvstugan i Hällestad nästa år. Ett smakprov ur spelet bjöds det också på under Hembygdsgårdens dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om