Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hällestadselever fick sig en lektion - på engelska

Det är slående, vad tyst det är på lektionen i klass sex i Hällestad skola. Eleverna lyssnar uppmärksamt till den lite sjungande men tydliga Leicester-dialekten som strömmar från katederhållet och som berättar om engelska pop-stjärnor, fotbollsspelare och inte minst - om flygplan.

Richard Clarke har inga bekymmer att göra sig förstådd när han pratar med eleverna i 6:e klass på Hällestad skola.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Richard Clarke har inga bekymmer att göra sig förstådd när han pratar med eleverna i 6:e klass på Hällestad skola. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

HÄLLESTAD2004-02-14 06:00
Hällestad skola har alltså engelskt besök i veckan. Richard Clarke heter gästen, han är knuten till Women´s Royal Volontary Service, WRVS, en organisation som organiserar volontärarbete. Besöket är ett led i en utvärdering av det volontärbesök två lärare från Hällestad skola gjorde förra året i England. Anna-Maria Lilljebjörn, lärare och språkutvecklare på Hällestad skola tycker att det är jätteroligt att ha engelskt främmande.
- Han kom i onsdags och är här en vecka, det är jättenyttigt för allas engelska, både elever och lärare, tycker Annamaria Lilljebjörn. Vi pratar inget annat än engelska på lektionerna där han deltar och det är verkligen roligt att märka att eleverna förstår så mycket av vad han säger, att de kan hänga med.
Richard Clarke är mycket flygintresserad och delar ut foton på plan, där syns både engelska Vulcan och svenska JAS Gripen. Det är ett ganska bra sätt att få åtminstone pojkarna intresserade. Och mycket riktigt, snart dyker det upp frågor, fint formulerade på skolengelska. Clarke berättar också om likheter och skillnader mellan England och Sverige. En sak han har noterat är att det är så rent i Sverige, på flera sätt.
- I England slänger folk skräp på gatan utan att tänka på det. Här verkar ni vara stolta över er natur och tänker mer på att hålla rent. Och samma sak med luften och vattnet, säger han.

Bra skolsystem
Richard Clarke är imponerad av det han har sett av den svenska skolan.
- Barnen är väldigt väluppfostrade och duktiga, de ställer frågor och är kunniga. Sverige ska vara stolta över sin skola och sina lärare, menar han.
Han har varit i Sverige fem gånger förut och tycker om Sverige på samma sätt som han upplever att svenskar i allmänhet tycker om britter.
- Britter och skandinaver har mycket gemensamt, humorn och det lite reserverade sättet, säger Clarke. Jag tycker också om snön ni har här, så är det sällan i England.
Han är inte bara här för att utvärdera, han vill också mycket gärna värva fler volontärer till WRVS.
Organisationen har en vanlig dag cirka 20 000 volontärer i arbete i England men man vill gärna öka på den skaran.
- Det här med volontärarbete är ju inte bara riktat till engelskalärare utan är öppet för alla, påpekar Anna-Maria Lilljebjörn. De två lärarna som var iväg förra sommaren, Kerstin Algstrand och Eva Haraldsson var jättenöjda.
Det motsvarade helt deras förväntningar, de lärde känna det engelska samhället och fick dagligen träna språket så det var inte bara arbete.
Inte bara elever från Hällestad skola har fått tillfälle att träffa Richard Clarke, även 6:e-klassare från Ljusfallshammar och Grytgöl bevistade gårdagens lektion.
Huvudcentret för WRVS ligger i Oxford och man har 160 000 volontärer som arbetar regelbundet inom bland annat sjuk- och äldrevården.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om