Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gruvlig premiär för teater

För femte året i rad skulle Gruvstugan i Hällestad bjuda på levande teater. Vädret hade andra planer och premiären fick ställas in i sista sekunden.

In i det sista väntade skådespelarna på scenen i hopp om att det skulle kunna gå att köra. Ingbritt Swanö Wiklander, manus och regi, (i röd jacka) hade gott mod och positiv inställning trots regnet.

In i det sista väntade skådespelarna på scenen i hopp om att det skulle kunna gå att köra. Ingbritt Swanö Wiklander, manus och regi, (i röd jacka) hade gott mod och positiv inställning trots regnet.

Foto:

HÄLLESTAD2010-08-12 03:00

Bygdespelet "I väntan på Christopher" började som det skulle. Skådespelarna värmde upp och tekniken fungerade. Publiken klev på bussen vid Hällestad kyrka. Sen kom regnet. Men förhoppningen om att kunna genomföra pjäsen var hög.

- Under alla år har vi inte behövt ställa in på grund av regn en enda gång. Visst har det regnat någon gång men det har gått ändå, säger Michael Swanö, ljud och ljusansvarig.

Dessvärre gick det inte den här gången. Åska och blixtar ihop med hällande regn gjorde att publiken blev bjuden på en fika i stället. Sedan fick de åka hem igen.

Intressant historia
Pjäsen handlar om Christopher Polhems tid vid gruvorna utanför Hällestad. Tiden är sent 1600-tal och Polhem, som var uppfinnare, kom dit för att lösa ett problem med vatten i gruvgångarna.

- Han kom hit och hade många bra idéer. Dessvärre fungerade de inte i praktiken och Polhem kom på kant med lokalbefolkningen, berättar Jan-Eric Karlström, mannen bakom spelen.

I den här pjäsen spelar han Louis De Geer och pjäsen börjar genom hans guidning under bussturen ut till Gruvstugan.

- Det finns mycket dokumenterat om Polhems tid här. Vi vet att hans tanke var att pumpa upp vatten genom stora trärör. Dessvärre sprack de och efter sju misslyckade försök var Polhem inte populär av bönderna längre, berättar Jan-Eric Karlström.

Räddad av styvfar
Det slutade så illa att Polhem, som nästan hölls som gisslan, kallade på sin styvfar från Gotland. Han skulle gå in och lösa problemen och Polhem fick lämna byn. Styvfadern själv gjorde sig ett ärende i Norrköping och duon kunde på så sätt smita från att fullfölja sitt uppdrag.

- Jag har hittat en räkning från 1693 som visar att Polhem var skyldig pengar för kost och logi. Eftersom den inte betalades, förstod man att han hade smitit undan, säger Jan-Eric Karlström.

Karaktärsstark
De som nu missade premiären på grund av regn kommer erbjudas en andra chans. Och enligt de som arbetar kring föreställningen, kommer det bli en intressant pjäs.

- Man får en väldigt bra bild av hur människor levde på den tiden. Det blir en bra blandning mellan historia och olika karaktärer, säger Michael Swanö.

Inte heller Jan-Eric Karlström ser särskilt nedslagen ut över den inställda premiären.

- Jag gör det här för de som vill vara med. Om det sedan kommer en eller tre och tittar spelar mindre roll. Det här är ett sätt att levandegöra historien, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om