– Jag gillar att konstruera. Allt började inomhus när jag var liten, sedan tyckte jag det skulle vara roligt med mer belysning utomhus, berättar Niklas vid köksbordet.
Sedan 2004 har förbipasserande låtit sig förundras över olika julteman.
– Det har växt rätt mycket genom åren, säger Niklas med ett leende.
Trots 32 601 lampor i trädgården och på föräldrahemmet så är det faktiskt något färre lampor i år jämfört med 2019.
– Det var mer lampor på baksidan av huset förra året, men rådjuren var på dem, så jag struntade i det i år.
2016 var Niklas med i en rikstäckande tävling, Julkampen, på Kanal 5. En tävling där Niklas och hans "juleljus" vann det avsnitt han var med i och blev 10 000 kronor rikare.
– Jag åkte till Paris och Disneyland för de pengarna. Där fick jag inspiration till sagoslottet.
Det fem meter höga slottet, där Niklas borrat 2 800 hål i plywooden för lamporna, blir till en jätteskärm som i mörkret visar bilder, filmer och animationer. Självklart handlar allting om julen.
– Jag har varit tokig i julen så länge jag minns. Med den nya tekniken kan jag styra varje punkt med RGB-lampor och även synka musik till. Det blir häftigare att se på allting som händer om man kan lyssna på musik samtidigt. Det sitter en FM-sändare som styr lamporna och sänder ut musiken som den är synkroniserad till.
Det är många bilister som stannar och rattar in frekvensen som påpassligt står skriven på en skylt i anslutning till ögongodiset.
Utvecklingen på lampsidan har gynnat den 35-årige entusiasten. För tio år sedan var det inte helt säkert att till exempel starta disk- och tvättmaskinen samtidigt som ljusshowen kördes.
– Nej, då kunde en säkring gå. De gamla energislösande lamporna är borta och ersatta med LED-lampor. För tio år sedan gjorde jag av med tre gånger så mycket el och hade bara 10 000 lampor. Det märks en jätteskillnad. Styrningen jag använder gör att lamporna är släckta och blinkar om vartannat. Det är sällan allting lyser samtidigt, förklarar Niklas.
Showen är påkopplad mellan klockan 16 och 22.
– Den drar ungefär en kilowatt i timmen, alltså sex kilowatt per kväll. Det är knappt det märks på elräkningen, säger Niklas.
Att sätta upp mer än 32 000 lampor, med tillhörande 3 000 meter ljusslingor känns som ett jobb för en skapligt tålmodig person.
– Jo, det är lite pyssel och brukar ta 80 till 90 timmar. Jag börjar montera i oktober och är klar lagom till första advent. Sedan tar jag bort allting tjugondag Knut. Det går snabbare, ungefär 25 timmar.
Varför tar du bort allting?
– Jag är rädd att det kan gå sönder över sommaren, sedan är det en del som behöver ses över.
Även om Niklas skapelse sticker ut som något utöver det vanliga, så är känslan att fler och fler börjar satsa på mer julbelysning på och kring sina hus.
– Trenden går åt det hållet. Kan jag inspirera någon så är det bara roligt.
Är det något du saknar?
– Snö, då blir det ännu mysigare och juleljusen gör sig ännu bättre.
Känner du någon press att försöka toppa och göra mer och bättre shower varje år?
– Nja, ingen press. Det är bara kul att komma på nya lösningar och förverkliga olika idéer. Det är många som kommer tillbaka och vill se vad som har hänt sedan förra året, berättar Niklas Adolfsson, som till vardags arbetar som elkonstruktör.
Vad annars?