Kommunens dåliga ekonomi medför stora besparingar. Räddningstjänstens verksamhet påverkas också och en besparing på 800 000 kronor föreslås.
Nu har styrande i kommunstyrelsen föreslagit till kommunfullmäktige att lägga ner FIP-verksamheten (första-insats-person) i västra delen av kommunen (Hällestad). Det ger en besparing på en miljon kronor.
– Det är inget roligt uppdrag, jag vill definitivt att FIP-verksamheten ska vara kvar. Men vi har tittat på var vi kan göra besparingar, där det gör minst skada, säger räddningschefen Peter Kindblom.
– Alla sektorer måste bidra för att kommunens budget ska bli i balans. Det har gjorts en konsekvensanalys, där respektive chef fått avgöra var det går att göra besparingar, säger Helene From, samhällsbyggnads- och säkerhetschef, Finspångs kommun.
Arne Egnell, Jonas Karlsson, Magnus Johansson, Peter Lindberg och Bert Egnell har alla många års erfarenhet som deltidsbrandmän i Hällestadsområdet.
– Varför är det alltid landsbygden som drabbas?, undrar Arne Egnell.
– Insatstiden kommer nästan fördubblas när de tar bort oss. Varför är inte vi lika mycket värda här ute som i tätorten?, säger Magnus Johansson.
Deltidsbrandmännen lyfter fram akuta situationer, som kan vara livsavgörande.
– Vid 15 minuters längre insatstid minskar överlevnaden vid hjärtstopp till obefintlig. Man bryr sig inte om oss på landet, säger Jonas Karlsson.
– Vi kan förändra förloppet vid tidiga insatser och göra mycket innan ordinarie styrkan kommer, som att dämpa bränder och vara tidigt på plats efter trafikolyckor, säger Peter Lindberg.
I konsekvensanalysen framgår att under 2016– 2021 inträffade totalt 75 händelser i området som klassats som räddningsinsats.
– Av dessa är det en–två insatser per år, som bedöms haft en avgörande utgång på att det funnits en FIP-organisation i området. Finspångsstyrkan är betydligt snabbare på plats i Hällestad än Rejmyre och Bränntorp, där det också finns FIP-verksamhet, säger Peter Kindblom.
Bert Egnell påpekar att FIP-verksamheten i Hällestad haft 29 larm (15 IVPA – I väntan på ambulans, fem trafikolyckor och nio brand-, vatten- och suicidlarm), sedan december.
– Området växer med industrier i Lämneå och Borggård, Hällestadgården blir större och trafiken på riksväg 51 minskar inte. Det borde finnas andra saker att spara på. Det är femte gången vi är nedläggningshotade för min del. Det är helt fel att dra ner på kärnverksamheter, säger Bert Egnell.
– Att vi får fortsätta vara kvar och erbjudas tjänst på deltidsorganisationen i Finspång är ofattbart. Då är det bara FIP-bilarna, som tas bort, som man tjänar på, säger Jonas Karlsson.
Bert anser att det varit höga krav på testerna för att bli godkänd deltidsbrandman.
– Vi har haft sökande som velat arbeta som deltidsbrandman, men de har inte blivit godkända på rullbandstestet. Kraven på att bli deltidsbrandman i Finspångs kommun är högre, jämfört med andra platser i Sverige, säger han.
Peter Kindblom betonar att det inte stämmer.
– De flesta kommuner har samma krav. I länet är det RTÖG och Kinda som har lägre krav, men Motala, Mjölby, Boxholm, Ödeshög, Katrineholm, Vingåker har som vi och generellt i landet är det relativt få som kör på lägsta kravet, säger Peter.
Varför görs besparingarna på landsbygden och inte i tätorten?
– Jag har förståelse för att det finns en besvikelse för att landsbygden drabbas. I tätorten finns flera aspekter att ta hänsyn till: vi har avtal med industrierna och ett bredare uppdrag, med större larm.
FIP-organisationen innebär att två personer har veckolång "dygnet-runt-jour" med varsin FIP-bil.
– Det är fem personer kvar i Hällestad, vi skulle behöva vara nio personer. Vi har haft svårt att rekrytera. Jag förstår att det finns en oro, men vi ska införa CIP (civil-insats-person) i området, som vi har i Regna och Igelfors. Då kan frivilliga hjälpa till vid IVPA-larm och göra första insatser. Vi ska gå ut med kampanjer och erbjuda utbildning i hjärt- och lungräddning, hjälpen försvinner inte helt, säger Peter Kindblom.
Deltidsbrandmännen understryker att det inte går att jämföra en FIP-brandman med en CIP.
– En CIP åker till en insats om denne har tid eller lust, de saknar erfarenhet och speciell utrustning. En brandman kan stänga av en väg, vi har hjärtstartare, syrgas och bra släckmaterial för olika bränder, det saknar en CIP helt, säger Magnus Johansson.