Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Folkvimmel och lugn musik

– Sju tusen besökare. Marknadsgeneralen Gösta Johansson tvekar inte när vi får stopp på honom i 15 sekunder. Om han räknat alla vet vi inte.

Slutsålt. DVD:n med tidningsklipp från Hällestadsabygden 1926–1971 sålde slut direkt konstaterar Gösta Kronvall i hembygdsföreningen med barnbarnet Agnes Karmeroth i Åby.

Slutsålt. DVD:n med tidningsklipp från Hällestadsabygden 1926–1971 sålde slut direkt konstaterar Gösta Kronvall i hembygdsföreningen med barnbarnet Agnes Karmeroth i Åby.

Foto: Börje Gavér

Hällestad2017-08-12 19:39

Men fullt med folk på lördagens Hell´ste Marken var det och har nog så varit sedan starten på 1500-talet.

– Och det är fler knallar i år, det trodde vi inte det skulle bli, säger Gösta innan han försvinner i vimlet.

Vi får ta en promenad genom området kring hembygdsgården och kolla själva. En av de första vi stöter på är Per-Olof Runemark och sonen Johan från Vadstena. Kokosbollarna går åt som smör i solsken trots mulet väder och några regndroppar.

– Vi åker inte på så många marknader, det blir Skänninge, Hällestad och Regna, där det är trevligt folk och bra musik, säger Per-Olof.

Musiken han syftar på är The Tigers som spelade både i Hällestadgården och på marknaden. Benny Wagnberg och hans grabbar hör till Hell´ste Marken. Förra året när de inte fanns med var saknaden stor på båda håll.

I ett stånd i musikens närhet säljer Johan Larsson Ölme i Värmland kalvdans.

– Men ostkakan går ännu bättre, konstaterar han.

Precis när vi passerar serveringen smakar Roger Svensson av den klassiska kålsoppan. Jo smaken är okej och den är varm nog för att serveras. Tioårige Oskar Bergholtz, Vikbolandet gör tummen upp.

Blev det för stimmigt fanns chansen till lugn romantisk musik i kyrkan där några Örebrotjejer spelade. Vid pianot fanns Lisa Erbro, född och uppvuxen i Hällestad.

Och i församlingshemmet hjälpte Östergötlands Genealogiska förening folk att hitta sina släktingar bakåt i historien.

– Vi har nog varit med i 15–20 år, säger Siv Flyckt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om