Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler får rivna

Det är inte första gången vargen går till attack i Östergötland. Igår var det dags igen i Hällestad utanför Finspång då elva får dödades eller skadades så svårt att de fick avlivas.- Djurägarna måste börja tänka om, säger Lasse Larsson, besiktningsman på Länsstyrelsen.

Länsstyrelsens besiktningsman Lasse Larsson vid två av de vargrivna fåren.

Länsstyrelsens besiktningsman Lasse Larsson vid två av de vargrivna fåren.

Foto: Henrik Witt

HÄLLESTAD2011-07-23 03:00

Det var strax efter lunchtid på fredagen som en fårägaren Jonas Karlsson gick för att titta till sina får. När han kom till hagen såg han flera får ligga döda på marken, och lite längre bort såg han även en varg springa bort.

- Det är jättetråkigt, man blir ju orolig för vad som kommer att hända framöver. Jag vet ingen som blivit av med sina djur tidigare, säger han.

Under eftermiddagen kom besiktningsmannen Lasse Larsson och kvalitetssäkraren Christer Eriksson till platsen för att undersöka vad som hänt.

- Vi hittade sju döda får och fyra var vi tvungna att avlida eftersom de var så svårt skadade. I nuläget saknas även sex stycken, men hagen är så stor att de kanske bara sprungit iväg, säger Christer.

Typiska bett
Trots att fårägaren Jonas Karlsson sett en varg springa från hagen var det inte självklart att det just var en varg som dödat och skadat fåren. Men efter att Lasse och Christer undersökt djuren insåg de snabbt att det var som Jonas trott.

- Det är kraftfulla bett som krossat fårens nackar. Tandavtryck och blödningar finns i strupen. Hade det exempelvis varit en hund som attackerat fåren hade det varit flera mindre bett, säger Christer.

De övriga fåren i hagen, som har betett sig väldigt stressat efter händelsen, ska nu flyttas till en mindre hage närmre Jonas hus. Även ett så kallat lapptyg, det vill säga en lina med lappar på, kommer att spännas upp i hagen i försök att skrämma bort vargen.

- Vargarna är oerhört skygga och blir rädd av saker som rör sig eller låter. Samtidigt är de mycket smarta, vargen som dödade de här fåren har nog kommit vattenvägen och kommer säkert tillbaka. Finns lapptyget uppsatt i hagen inser den snabbt att det inte ser ut som förra gången och skräms iväg, säger Christer.

Lasse Larsson menar att djurägarna måste börja inse att vi har varg - och därmed även både tänka och göra om i hagarna. Han berättar att man istället för att enbart fokusera på att stänga in djuren så bör man även tänka på att de måste kunna ta sig ut vid fara.

-  Vargen kryper, för att förhindra attacker kan man sätta elstängslet längre ner. Jag har sagt åt Jonas att jag tycker att han ska sätta på radion i traktorn under natten i förebyggande syfte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om