Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fårbonden efter nya vargattacken: "Det här är orimligt"

Nyligen attackerade och dödade en varg två lamm i närheten av Jonas Karlssons familjs boningshus. "Oron över vad som kan hända våra får om vargen dyker upp lever vi med dygnet runt 365 dagar om året", säger han.

Jonas Karlsson, fårbonde i Hällestad, visar de rovdjursavvisande staketen för riksdagsman Johan Andersson (S). Jonas Karlsson beräknar att det kommer kosta hans företag 1,5 miljon kronor innan allting är klart.

Jonas Karlsson, fårbonde i Hällestad, visar de rovdjursavvisande staketen för riksdagsman Johan Andersson (S). Jonas Karlsson beräknar att det kommer kosta hans företag 1,5 miljon kronor innan allting är klart.

Foto: Mikael Grip

Hällestad2021-10-05 17:00

För en vecka sedan drabbades fårbonden Jonas Karlsson på Sätersborgs gård i Hällestad av en vargattack.

– Det var i en hage bara 60-70 meter från vårt boningshus. Länsstyrelsen tog DNA-prov och det visade sig att det var alfahannen i reviret som varit framme. Ett lamm var dött och det andra lammet som attackerades tvingades vi avliva, förklarar Jonas.

undefined
För en vecka sedan dödade alfahannen i Långbogenreviret två lamm strax utanför Jonas Karlsson och hans familjs boningshus på Sätersborgs gård.

"Nätverket för en trygg landsbygd i norra Östergötland" hade på måndagen bjudit in till en exkursion i Långbogenreviret, där det just nu ska finnas sex vargar. På plats fanns bland annat de socialdemokratiska riksdagsmännen Johan Löfstrand från Linköping och Johan Andersson från Motala.

De lyssnade och tog till sig av Jonas Karlssons upplevelser och känslor.

– När vi är färdiga med uppsättningen av de rovdjursavvisande staketen har det kostat mig 1,5 miljon kronor och vi får 90 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen. Familjens företag omsätter 1,5 miljon per år så den ekvationen går inte ihop. Jag har en snäll fru och lever på henne och kan inte ta ut någon lön från företaget på ett antal år, berättar 52-åringen.

undefined
Matdags för några av familjen Karlssons nästan 700 får.

Totalt har gården nästan 700 får - varav en stor del Gotlandsfår som Jonas avlat i 30 år. När en varg attackerar ett får ersätter staten skadan till 100 procent. 

undefined
"Oron över vad som kan hända våra får om vargen dyker upp lever vi med dygnet runt 365 dagar om året", berättar Jonas Karlsson.

Cyniskt sett skulle du kunna strunta i de rovdjursavisande staketen och få full täckning ekonomiskt om du blir drabbad av vargattacker?

– Jovisst, men det handlar om att skydda djuren och jag skulle ändå inte kunna köpa likvärdiga djur för de pengarna jag får. Att vi kan överleva som företag beror på de unika skinnen vi producerar. Det är inget vi kan bygga upp med en ny besättning inom rimlig tid, säger Jonas Karlsson.

Trots flera vargattacker under åren både mot sina egna och grannars får känner Jonas inget hat mot vargen.

– Nej, jag vill inte utrota vargen. Men jag tycker det är orimligt att vi som driver näringsverksamhet ska drabbas så här hårt ekonomiskt och betala hela vargpolitiken, menar han.

undefined
Riksdagsmännen Johan Löfstrand (S) och Johan Andersson (S) står bakom en motion till Riksdagen där de vill se en tydligare vargpolitik.

Det råder en osäkerhet om hur många vargar det finns i Sverige. 

– Alla partier, vad jag vet, är överens om att det ska vara 300 vargar i Sverige. Nu visar den senaste inventeringen i vintras på 400 vargar och kanske ännu fler. Då kan man fråga sig om en licensjakt på 33 vargar är för liten, säger Johan Löfstrand.

– Samtidigt är det viktigt att Sverige får in vargar utifrån för att minska risken för inavel, som redan nu är på gränsen till för hög, anser Johan Andersson.

undefined
Jonas Karlsson, fårbonde i Hällestad, visar de rovdjursavvisande staketen för riksdagsman Johan Andersson (S). Jonas Karlsson beräknar att det kommer kosta hans företag 1,5 miljon kronor innan allting är klart.

Löfstrand och Andersson har nyligen lämnat in en motion till Riksdagen som behandlar vargfrågan.

– Den ena delen handlar om att man ska kunna få förskottsutbetalningar för att sätta upp rovdjursavvisande staket för att underlätta för lantbrukaren. Den andra delen handlar om mer lika behandling av skyddsjaktsbesluten. De varierar väldigt mycket i olika delar av landet och det är inte bra. Våra länsstyrelser behöver bli bättre att fatta de besluten, förklarar Johan Löfstrand. 

undefined
"Jag tycker det är orimligt att vi som driver näringsverksamhet ska drabbas så här hårt ekonomiskt och betala hela vargpolitiken", säger Jonas Karlsson.

Hur tror du din verksamhet ser ut om fem eller tio år?

– Fram tills 2017 hade jag ett heltidsjobb bredvid lantbruket för att klara ekonomin. Men då kunde jag för första gången satsa helhjärtat på lantbruket och fåren, men nu är det nära att jag måste ta ytterligare ett jobb för att klara tillvaron. Och allting har med vargen att göra, det känns inte okej, sammanfattar Jonas Karlsson.

Långbogenreviret

Enligt länsstyrelsen har minst fyra vargvalpar fötts under 2021 i Långbogenreviret. Totalt ska det nu finnas sex vargar i reviret.

Det var i början av 2018 som två vargar bildade revir mellan Borensberg och Finspång. Reviret fick namnet Långbogen efter en sjö som ligger i området. Tidigare inventeringar har visat att det fötts valpar i reviret både 2019 och 2020. 

Sommaren 2020 sköts en vargtik i området i samband med skyddsjakt efter att vargen attackerat och skrämt nötkreatur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!