Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De höll rovdjursvaka - för bättre skydd mot vargen

Runtom i landet hölls på onsdagskvällen rovdjursvaka som sympatiåtgärd för alla bönder som förlorat djur i samband med vargangrepp. I Östergötland samlades fårägare i Hällestad, på gränsen till Långbogenreviret.

Medan mörkret sänkte sig över fårhagarna i Hällestad rovdjursvakade bland andra Jonas Karlsson, Gustav Johansson Hjorth, Anna Hägge-Nilsson, Lennart Lindberg och BJörn Johansson.

Medan mörkret sänkte sig över fårhagarna i Hällestad rovdjursvakade bland andra Jonas Karlsson, Gustav Johansson Hjorth, Anna Hägge-Nilsson, Lennart Lindberg och BJörn Johansson.

Foto: Hanna Petersson

Hällestad2020-09-18 12:00

Under sommaren beslutade länsstyrelsen om skyddsjakt i Långbogenreviret sedan nötboskap angripits och skrämts. En vargtik har skjutits och minst en av vargarna har lämnat reviret och spårats i Skåne. Hur många vargar som finns i reviret idag är osäkert, men under 2019 fanns ett par med sju valpar.

Björn Johansson, fårägare från Vikbolandet drabbades hårt då en enda varg dödade och skadade flera av hans får för nio år sedan.

– Fortfarande gör det ont i mig. Jag trodde att det skulle gå över men om fåren blir skrämda tänker jag att det kan vara varg, säger han som sedan vargattacken engagerat sig för att upplysa politiker och bilda opinion för vad han menar är en rimlig balans mellan olika intressen.

Jonas Karlsson, vars får är dagens huvudpersoner, instämmer.

– Vi är inte motståndare till vargen men tycker att varg som lever nära människor ska vara naturligt skygga, inte socialiserade som de här vargarna har blivit.

Ett krav från både fårägare och LRF är att reglerna för skyddsjakt ska ändras så att det kan ges tillstånd för skyddsjakt snabbare än idag och att även varg som finns i närheten får jagas.

Jonas Karlsson jämför med reglerna för räv som tar höns.

– Där behöver man inte vänta, det borde vara samma regler.

Hans familj har 260 tackor och 40 amkor. Med lammen blir det över 700 djur på de 200 hektar mark han arrenderar.

Det är Svenska fåravelsföreningen som arrangerat rovdjursvakan. Föreningen vill skapa opinion för att fårägarna ska kunna bedriva sin näring under rimliga villkor. En stor utgift för den enskilde är de vargsäkrade stängsel som krävs för att skydda fåren från attacker.

– Man får inte de stängslen vilket många tror, utan vi betalar största delen själva och det kräver mycket arbete att se över alla stängsel, säger Anna Hägge-Nilsson, ledamot i LRF:s regionstyrelse.

– För en djurägare med många djur blir kostnaderna enorma.

Fåravelsföreningen anser att näringen har inte råd att stå för de kostnader som statens djur förorsakar, det måste alla i samhället bekosta. 

Jonas Karlsson räknar med att fem kilometer stängsel säkrat mot vargattacker har kostat 700 000 kronor. Verksamheten omsätter omkring 1,5 miljoner kronor.

– Vi fick 125 000 kronor i bidrag och markägaren betalade en del men en stor del av ekonomin går till stängsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!