Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt är inte guld som glimmar

Intresset för stenar är stort hos allmänheten. Det konstaterade stenexperterna på Geologins dag i Gruvstugan i Hällestad.
Många hade med sig egna stenar och ville få dem bedömda.

Ingrid Nordén hittade en märklig sten vid vattenkanten i Butbro för 15 år sedan. Den tog hon med sig till Gruvstugan i lördags. Geologen kunde snabbt avgöra att det är flinta.
Foto: Gunnar Johansson

Ingrid Nordén hittade en märklig sten vid vattenkanten i Butbro för 15 år sedan. Den tog hon med sig till Gruvstugan i lördags. Geologen kunde snabbt avgöra att det är flinta. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

HÄLLESTAD2005-09-12 06:00
I lördags var det Geologins dag och öppet hus vid Gruvstugan i Hällestad för fjärde året i rad. I år satsade man särskilt på geologin. Besökarna avlöste varandra och stenexperterna hade fullt sjå att hinna med sina guidade turer i området. Många hade tagit med sig en kaffekorg och passade på att fika i höstsolen.
- Det är bra mycket mer folk än jag hade räknat med, det trodde jag inte, säger Jan Eric Karlström förtjust.
Han har lagt ner åtskilliga timmar av ideellt arbete vid Gruvstugan. Men i lördags var det inte han som stod i fokus. Det gjorde istället amatörgeologen Ingvar Andersson, som var en av de fyra geologerna på platsen.
- Det finns ett stort intresse för för sten. Stenar plockar ju alla, säger han.
Precis när han har sagt så kommer Ingrid Nordén fram till Ingvar Andersson och håller upp en rund sten med ett hål i mitten. Vad är det här? vill hon veta. Hon hittade stenen vid vattenkanten i Butbro för 15 år sedan när hon krattade vid bryggplatsen.
- Jag fick för mig att det var en orm som blivit till fossil. Att det var slagg. Jag har livlig fantasi, säger Ingrid Nordén och skrattar.
Men någon orm är det inte.
- Flinta, säger stenexperten utan att tveka.
Hålet tror han har kommit till på naturlig väg, genom att en annan sten har legat och nött. Men hur den har hamnat i Butbro kan han inte förklara. Någon måste ha fraktat den dit, menar han. Nu tänker Ingrid Nordén lägga stenen i sin trädgård.
- Jag tycker det är kul med stenarter, säger hon.

Många frågor
Hon är inte ensam. Ingvar Andersson fick svara på många frågor om stenar som folk har hittat lite varstans.
Frågorna kom från både stenkunniga och amatörer.
- Det här är en plats där det finns väldigt mycket mineral, säger Ingvar Andersson.
Förutom att titta på mineralutställningen gick det också att lyssna till när Ingvar Andersson berättade om bergsbruk förr och nu i Hällestad gruvor, Baggetorp i Tjällmo och zinkgruvan i Närke.
Arrangörer var Holmen Skog, Finspångs kommun och Hällestads hembygdsförening.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om