Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

-Titta på den här!

På enda platsen i Östergötland anordnades Geologins dag vid Gruvstugan i lördags.

Foto: Carolina Nilsson

HÄLLESTAD2010-09-13 03:00
Hit kunde man ta med sina egna stenfynd för att få dem examinerade, eller bara ta del av första statsgeolog Anders Wikströms kunskaper om Hällestads berggrund. Innan sin pension från Sveriges Geologiska Undersökning för tio år sedan, kartlade han nämligen berggrund, bland annat den runt Gruvstugan.- Det är en unik miljö det här, med mycket historia och så finns det så mycket dokumenterat, säger han.Runt Gruvstugan, som som var navet i Hällestad bergslag på 1600-talet, finns ett 50-tal kända gruvhål, de flesta järnmalmsgruvor. I dag är de vattenfyllda, men här bröts järnmalm som sedan transporterades till bruken runt Finspång och till kanontillverkningen i Finspång från 1200-talet fram till 1800-talet.- Malmen tröt eftersom det var speciella "linsformade" gruvor här. Man kunde hitta nya hål, men efter ett tag tog malmen slut, berättar Jan-Erik Karlström som är en hängiven eldsjäl vid Gruvstugan.- Hade vi inte tagit tag i det här stället hade det nog fallit i glömska. Vår drivkraft är att levandegöra historien här, säger han.Fascination
SvenOlof Nicklasson och Ingvar Andersson hade med sig stenar och mineraler att visa upp och diskutera. Hans G Johansson, geolog som arbetat med Anders Wikström på Sveriges Geologiska Undersökning, var en av besökarna.- Mitt yrke är min hobby, säger han och förklarar sin fascination för mineraler och stenar:- De är så vackra. Och så är det roligt att åka ut och träffa folk. Människorna här betraktar sig som amatörgeologer, men det är de inte, de är professionella, säger Hans G Johansson, som numera benämner sig "seniorgeolog".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om