Häktade rasar mot nya pengaregler

Kriminalvårdens beslut att stoppa anhöriga från att ge pengar till frihetsberövade på häkten och anstalter har lett till en ström av JO-anmälningar. Från och med nu får de intagna klara sig på häktesbidraget på 90 kronor i veckan.

27 februari 2020 19:00

"Helt absurt" och "fruktansvärt kränkande att behöva klara sig på 90 kronor i veckan". ”Bara cigg kostar 70 kronor, hur ska jag klara mig?". 

Det är några av omdömena från personer på häkten på olika håll i landet som redan hunnit JO-anmäla Kriminalvården efter beslutet om att intagna på landets häkten och anstalter inte längre får ta emot pengar utifrån. 

Kriminalvården stoppade detta sedan man upptäckt att dagens system inte uppfyller bankernas regler om hur pengar ska kunna spåras.

Det var när Kriminalvården skulle införa betalkort för de intagna på landets häkten och anstalter som bristerna i dagens system för penningtransaktioner upptäcktes – reglerna som bankerna satt upp för att få full spårbarhet för hur insättningar och transaktioner går genom banksystemet uppfylls inte.

– Det är just att externa pengar för klienten och Kriminalvårdens ersättningar för arbete och bidrag sammanblandas och förs vidare från Kriminalvårdens verksamhetskonto och upp till statens centralkonto. Då försvinner spårbarheten, säger Lennart Palmgren, avdelningschef för häkte, anstalt och frivård till TT.

Detta får till följd att Kriminalvården helt sätter stopp för de intagna att ta emot pengar från anhöriga och vänner.

De intagna kommer fortfarande ha tillgång till häktesbidrag, eller ersättning för arbete, studier, eller ”annan ordnad sysselsättning”. Häktesbidraget ligger på 90 kronor i veckan. Är man intagen på häkte och har sysselsättning tjänar man 11 kronor i timmen. Intagna på anstalt som arbetar, studerar eller deltar i annan ordnad sysselsättning tjänar 13 kronor i timmen. 

– Det är också viktigt att säga att Kriminalvården tillhandahåller ju mat, kläder och hygienartiklar, så man har ju den delen försörjd, säger Palmgren.

TT: Ni anser att man har det man behöver?

– Det är ju en subjektiv bedömning, men det är klart att för dem som är rökare kommer ekonomin att bli mer ansträngd. Men överlag så ska ju de pengar man får och intjänar under veckorna räcka.

TT: Framför allt att sitta häktad är ju en pressad situation, och ni talar mycket om att bryta isoleringen. Då kanske en viktig del är att kunna handla det man vill?

– Man kommer fortfarande kunna handla av kioskutbudet, även om man inte har lika mycket pengar som vanligt. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Nekham/TT,Malin Perk

Ämnen du kan följa