Ett slag för hammaren

I början av augusti startar renoveringen av smälthammaren i Häfla hammarsmedja. Målet är att få vattenhjulet att rotera så att hammaren kan röra på sig.- Förr i tiden hördes det en mil bort om hammaren slog, säger Torbjörn Zimmerman, styrelsemedlem i stiftelsen Häfla hammarsmedja.

Foto:

HÄFLA2011-07-28 03:00

Varje dag kommer ett 40-tal besökare till Häfla hammarsmedja för att gå guidade turer och kika runt i det gamla brukssamhället. Hammarsmedjan som var i drift i 242 år, mellan 1682-1924, tillverkade förr i tiden ståljärn som sedan såldes vidare till andra smeder och slutligen blev exempelvis hjul. Pierre Wetter jobbar som guide i smedjan under sommaren.

- Förr i tiden jobbade smederna sextimmarspass, sedan var de lediga sextimmar innan det var dags för jobb igen. Totalt blev det runt sjuttio, sjuttiofem timmars arbete i veckan för dem, säger han.

Den äldsta bevarade
I hammarsmedjan kan besökarna idag bland annat se tyskhärden, som är den äldst bevarade i Sverige, stångjärnshammaren och smältjärnshammaren. Den tionde augusti ska den sistnämnda renoveras och målet är att få vattenhjulet att rotera så att hammaren i sin tur ska röra på sig.

- När det gäller anläggningen så finns det egentligen renoveringsbehov överallt, vi har tidigare satsat på taken men nu är det smältjärnshammaren som ska renoveras, säger Torbjörn Zimmerman, styrelsemedlem i stiftelsen Häfla hammarsmedja.

Han berättar att de ansökt om pengar hos länsstyrelsen och i olika fonder. Totalkostnaden räknas bli runt miljonen och arbetet kommer att ta flera år. Etapp ett, som ska bli färdigt under 2011, är att lyfta ut den gamla hammaren och renovera vattenhjulet.

- Vi vill ge känslan av hur det var förr. Hammaren är hjärtat i en hammarsmedja och det kommer bli mäktigt att se den fungera. När båda hammarna fungerade förr i tiden sägs det att det hördes en mil bort, säger Pierre Wetter.

Fin insats
Förutom att taket redan har renoverats har vattenrännan som leder till sågen också fått sig ett uppsving. Det fixade kommunen samt frivilliga pensionärer som varje måndag träffas för att fika och renovera hammarsmedjan tillsammans.

- Just nu har de precis lagt klart ett golv i ett hus där vi kan vara och utföra övriga renoveringar. De är fantastiska, säger Torbjörn Zimmerman.

Han uppmanar även alla att besöka smedjans dag den 27 augusti för att se hur det går med renoveringen samt titta på det som finns bevarat från sena 1600-talet.

1682, Landshövding Jacob Fleming anlägger Häfla hammarsmedja

1730, fördubblad smidesrätt till 575 skeppund

1780-tal, sågen anläggs

1809, Bagges blåsmaskin installeras

1828, Mellanbruket anläggs

1831, Nedre bruket står färdigt

1883-1884, 2 lancashirehärdar anläggs vid övre bruket

1890, hästskofrabrik anläggs vid nedre bruket

1899, aktiebolag bildas

1924, Häfla övre bruk läggs ner

1934, Häfla övre bruk förklaras som industriminne av Tekniska museet

1990, Häfla övre bruk förklaras som byggnadsminne

Källa: Hammarsmedjans informationsblad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om