Kränkande nollning på gymnasiet

Efter några lugnare år har insparksveckan med nollning på gymnasierna återigen spårat ur. "Det är absolut inte okej" enligt rektorer.

På gymnasieskolorna har nollningen eskalerat och gått överstyr. (Eleverna på bilden har nu gått ut gymnasiet)

På gymnasieskolorna har nollningen eskalerat och gått överstyr. (Eleverna på bilden har nu gått ut gymnasiet)

Foto: Robert Svensson

Gymnasieskola2019-08-29 08:45

Under gymnasiernas insparksvecka har det under tidigare år många gånger handlat om alkohol och förnedring, när det gäller den nollning vars huvudsakliga syfte var menat att verka för att eleverna bättre skulle lära känna varandra.

Det förekom en hel del alkohol på skoltid under nollningsprocedurerna och många elever kände sig tvingade att delta, trots att det var förnedrande.

En av insparksveckans ”höjdpunkt” var förr de bussar som hyrdes in och som tog med eleverna på en resa med okänt mål, där alkoholen flödade.

Efter att skolorna och kommunen tog krafttag mot mängden alkohol och de kränkande inslagen i nollningen, har det under senare år varit något lugnare under insparksveckan. Tills nu.

För Folkbladet har det berättats om ”bucketlists" som ska bockas av och där vissa ”uppdrag” som ger högre poäng än andra. Att lägga sig på ett övergångställe, kände rektorn till.  

– Det stämmer, jag fick det till mig i måndags och då att det handlade i första hand om elever på ekonomiprogrammet, säger, Mattias Kempe Kreutz, rektor med samordnande ansvar på Kungsgårdsgymnasiet.

Enligt uppgifter till Folkbladet ska det även finnas uppdrag som att stoppa upp en isglass i baken och filma, ha sex med någon i 3:an och att bada i Strömmen, som ger allra mest poäng

Förr i tiden handlade mycket om nollningen och insparksveckan om kampen mellan gymnasieskolorna De Geer och Ebersteinska, nu utspelas den kampen, enligt Mattias Kempe Kreutz, istället mellan Kungsgårdsgymnasiet och Kunskapsgymnasiet.  

– Det är fler skolor inblandade, Ebersteinska också, men det stämmer att nollningen eskalerat, säger David Råbesjö, rektor på Kunskapsgymnasiet.

Han menar att det främst handlar om ett fåtal elever, där det i grunden handlar om att skapa gemenskap i första hand med de nya ettorna.

– Jag har lyssnat in med de eleverna, med vårdnadshavare, polisen och övriga rektorer, vi kommer även ha ett möte med eleverna på onsdagseftermiddagen, det här har gått över styr, säger David Råbesjö.

Han berättar att Kunskapsgymnasiet fått sina ytterväggar förstörda av äggkastning, natten till onsdagen, och att man nu kan tvingas att måla om fasaden.

Även om det förekommer kränkningar är vissa uppdrag direkt livsfarliga.

– Värst är ändå att elever på ett eller annat sätt kan fara illa och det vill vi inte ska ske, säger David Råbesjö.

Som att lägga sig på ett övergångställe eller hoppa i Strömmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!