Slutet på en epok
Det är slutet på en epok när Gusums bruk nu rivs. I framtiden kan det bli ett grönområde här, och ett minnesmärke över brukstiden. Men först måste den förorenade marken saneras, något som tar flera år.
Grävskopan sätter tänderna i det gamla bruket.
Foto: Robert Svensson
Sedan början av 2000-talet har bruksområdet stått mer eller mindre övergivet. Den gångna vintern har ökat rasrisken i de förfallna tegelbyggnaderna.T f landshövding Magnus Holgersson var i går på plats för att symboliskt starta rivningsarbetet med en grävskopa.- Det är slutet på en epok, sa han till de många Gusumsbor som samlats på platsen.- Det är absolut nödvändigt att riva, men sorgligt samtidigt, säger projektledare Annette Källman.Kommunalrådet Anders Carlsson (C) menade att det är en nystart för området, som kan komma att omvandlas till ett grönområde. Tegel ska sparas till ett minnesmärke över bruket.Inger Ericsson, Gusum, tycker att det är bra att man gör något åt de förfallna byggnaderna.- Det har varit en skamfläck i samhället, säger hon.Hon minns brukets storhetstid på 1950-talet, hur stiligt det var då, med vackra ekdörrar.- Det är lite sorgligt, tycker Ingemar Samuelsson, som jobbat på bruket i 20 år, om att se grävskoporna börja riva husen.600 anställda
- Jag har jobbat här i 43 år. Jag började 1949, berättar Yngve Andersson, 82, som minns hur det kom "massor av flickor" från Norrland för att arbeta med blixtlåsen. Åke Franzén, 65, som började arbeta på bruket 1948, kommer ihåg när det var 600 anställda på bruket, där man också tillverkade kopparrör och säkerhetsnålar.På andra sidan ån ligger en sista rest av industrin, ett företag där viror fortfarande tillverkas. Men det företaget ska snart läggas ned.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!