Skamfläcken ska försvinna
Gusums gamla bruksområde har förfallit i cirka 20 år och smutsat ner miljön runt och i Gusumsån ännu längre. Men nu verkar en sanering vara på gång: - Vi har tagit fram olika rivnings- och saneringsförslag, som kostar allt från 20 till 80 miljoner kronor, säger Annette Källman, från Miljöprojekt Gusum.
Foto:
Vid en presskonferens under måndagen deltog även Valdemarsviks kommunalråd Thorvald Karlsson: - Visst vore det trevligt om man kunde spara åtminstone någon byggnad för eftervärlden, med tanke på alla de år som Gusums Bruk funnits till. - Men frågan är om det är realistiskt, med tanke på att saneringsprojektet i så fall skulle kosta ytterligare 10-15 miljoner om man skulle rusta upp en eller flera byggnader. - Så min grundinställning är att det bästa vore att riva hela bruksområdet, sanera marken och göra en fin park av hela området längs Gusumsån. Det känns förstås bäst att lämna över området i ett fint skick, till kommande generationer. I kväll, tisdag, har Valdemarsviks kommun och länsstyrelsen kallat allmänheten till ett offentligt möte i Gusums Folkets Hus: - Vi vill dels informera om de olika förslag som utredningarna tagit fram, när det gäller Gusums Bruk, dels vill vi höra vad Gusumsborna själva helst vill att vi gör med det gamla förfallna bruksområdet. Drabbats hårt
Miljöskyddsinspektör Karin Sigvardsson från länsstyrelsen, fastslog att Valdemarsviks kommun drabbats hårt av miljöproblem: - Här finns ju också Valdemarsviken, som är starkt förorenad och så Gusums gamla bruksområde dessutom. Det innebär att Valdemarsviks kommun har länets två mest förorenade områden inom kommungränsen. - Men vi är glada över att äntligen kunna presentera vad vi kan göra för Gusumsborna. Vi har lagt ner mycket jobb på förslagen, men nu har vi ett mål i sikte. - För skulle inget göras, kommer spridningen till Gusumsån och sjön Byngaren av främst koppar, zink och bly, att fortsätta i hundratals år ytterligare. Stora kostnader
Miljöproblem kostar också stora pengar att åtgärda: - Valdemarsviken är redan klar för sanering och den kommer att kosta 250 miljoner kronor, varav Valdemarsviks kommun betalar 15 miljoner och staten resten, säger Thomas Örnberg, teknisk chef hos Valdemarsviks kommun. - När det gäller Gusum, har man talat om att vi kanske får betala fem procent av totalsumman, som kan hamna på 80 miljoner i dyraste förslaget. Det innebär fyra miljoner till för Valdemarsviks kommun, men vi hoppas få lite "rabatt" på den summan, eftersom det är tufft för en liten kommun att få två stora extrautgifter som vi får i Valdemarsviken och Gusum på kort tid. När tror du att Gusums gamla bruksområde runt Gusumsån, kan vara förvandlat till en vacker och ren park, i bästa fall? - Om allt går bra med tillstånd från miljödomstolen och en nödvändig vattendom, så kan rivningen av byggnaderna börja redan i år och slutföras 2010. Därefter väntar marksaneringen och då kanske vi talar om en femårsperiod, innan all förorenad mark är bortforslad och utbytt mot rena jordmassor.
n Gusums Bruk grundades redan på 1600-talet av Henrik de Trij från Belgien. Sedan dess har främst mässingstillverkning förekommit och under 1800-talet tillverkade man bland annat knappnålar, blixtlås och viror. Gamla Bruksområdet har i stort sett stått övergivit sedan slutet av 1980-talet och är idag ett av länets mest förorenade områden, av bland annat koppar, zink, cyanid, tenn, krom, kadmium, nickel, arsenik och olja.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!