Industriprogrammet tar form
En vecka har eleverna på den nya industriprogrammet på Curt Nicolin gymnasiet i Finspång varit i gång. Något "riktigt" skolarbete görs inte. Först måste eleverna lära sig hur de ska arbeta.
Robert Andersson, Benny Nicklasson, Fredrik Engstedt och Niklas Green i en samarbetsövning på skidor - utan snö.
Foto:
Även om utbildningen på det nya industriprogrammet skiljer sig från tidigare och pågående program på Curt Nicolin vill ledningen behålla undervisningsformerna.
- Vi utbildar "breda" människor, det är en utbildning med både spets och bredd, men nu med en större inriktning på arbetslivet. Tidigare läste hela 85 procent av eleverna vidare på högskolan, säger Anders Södergren som är rektor.
Det var på tok för många tyckte industrin som som nu räknar med att fler elever ska söka sig till verkstadsindustrin på orten efter avslutad gymnasieutbildning. 51 procent av skolan ägs av industrin, resterande av kommunen. Utbildningen ger inte längre särskild behörighet till högskolestudier vilket går helt i linje med att programmet är mer yrkesförberedande.
Färre tjejer
Om det är en känsla av att tvingas in på verkstadsgolvet efter gymnasiet eller något annat som gjort att bara sex tjejer börjat det nya programmet är en fråga som skolan kommer att jobba hårdare på. I de pågående programmen är det nämligen fler tjejer, men om man ser generellt till yrkesutbildningar med industriell inriktning är sex tjejer inte så illa. Men långt ifrån bra.
En av tjejerna som går det nya industriprogrammet är Hannah Björklund och hon trivs redan.
- Det är lite lite tjejer, men annars känns det bra och jag har redan lärt känna massor av klasskamrater.
Hannah är från Rimforsa och flyttade till Finspång i samband med skolstarten.
- Det känns skönt att sköta sig själv, som att börja på något nytt.
Hon valde att söka till Curt Nicolin Gymnasiet därför att hon alltid varit intresserad av teknik och så tyckte hon att utbildningen verkade spännande och att man verkligen satsade på eleverna.
Och det gör man, till och med in på småtimmarna.
Morgongymnastik
- I natt blev vi väckta kvart i fyra av att elever från årskurs 2 och 3 stormade in och skulle ha morgongymnastik med oss, så vi är lite trötta idag, säger Hannah.
De 45 eleverna är indelade i tre mentorsgrupper och under onsdagen genomförde de olika samarbetsövningar. En av dem gick ut på att hitta andra användningsoråden för olika saker, till exempel en doppvärmare.
- Den kan man använda till en glasskopa.
Kreativitet, fantasi, en stark vilja och ett stort intresse är det som rektor Anders Södergren önskar att intagningen till utbildningen ska handla om i framtiden. Det traditionella betygsystemet säger inte mycket om personen bakom.
- Alla som söker hit i första hand bjuds in till skolan under en dag, då pratar vi och eleven får göra ett test, men sen är det ju så att betygen fortfarande spelar in. Vi fortsätter att leta för att minska betygens betydelse, säger Anders Södergren.