Vinterfiskare på Hanesjön
Vid tio-tiden på lördagsförmiddagen börjar molntäcket över Hanesjön spricka upp. Kylan har frusit en tjock och präktig is. Men lördagen bjuder på stigande temperatur, mer passande för utevistelse. Som på beställning, alltså.
Linn Laszlo får ett bröd av farmor Elisabet.
Foto:
På lördag morgon var det sedan dags för vinterfiske på Hanesjön, med samling klockan åtta. Cirka 20 personer varav hälften barn deltog, men flera anslöt vartefter.
Tidig start
- Det är kul att fiska, men man fick gå upp för tidigt, sa en av grabbarna. Jag var tvungen att gå upp klockan sju.
Fisket inleddes med angelfiske. Per Thyselius berättar hur det går till:
- Först borrar man tre mindre hål intill varann, som sedan huggs till ett större med hjälp av isbill. Vid varje hål placeras ett angeldon, med krok och lina. Sen trär man en mört på kroken, som bete och firar ner linan.
Knallskott
Varje angeldon klarar sig själv, så att säga. Man måste inte vara där och övervaka varje minut, bara titta till då och då och ta bort eventuell isskorpa som fryser till på vattenytan. Vid napp på ett angeldon smäller en knallkork till och varskor.
Fram till tio-tiden hade två korkar smällt. Adam Olsson och Micke Thyselius fick varsin gädda på sina krokar. Inga gammelgäddor precis, men i alla fall en av dem var stor nog att bli mat för människor.
Med angelfiske är det mycket jobb i början, men när linorna hänger där och krokarna är agnade, kan man ta det litet lugnare. Då är det dags för kaffe och korvgrillning. Barnen hämtar virke direkt till brasan från skogsbrynet. Brasan är skön att värma fötterna vid och det är praktiskt att rada upp de våta vantarna på ett vedträ utmed flammorna.
Brasa
Brasan är lagd direkt på isen men vi får veta att det inte är någon fara alls med en is av denna tjocklek. Dessutom ligger en plåt under som isolering. Även utan den skulle en hel dags eldande bara smälta några centimeter.
Efter paus och korvgrillning var det dags att borra nya hål, till pimpelfiske denna gång.
I Hanesjön finns det, förutom gädda, abborre, mört och löja, berättar Per Thyselius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!