Snabba bud och starka vindar under auktionen i Grytgöl

Det gällde att vara med på noterna om man ville buda hem det man hade span på under jätteauktionen i Grytgöl under söndagen. Det gick undan när Göran Hjelte och hans familjemedlemmar klubbade iväg allt i från möbler och verktyg till tidningar och enhjulingar.

Göran Hjelte i full färd med att ropa ut ett objekt inför åhörarna på Björkliden.

Göran Hjelte i full färd med att ropa ut ett objekt inför åhörarna på Björkliden.

Foto: David Gagnert

Grytgöl2024-07-07 17:33

Nyheten i korthet

  • En stor familjeledd auktion ägde rum i Grytgöl på söndagen, där allt från möbler och verktyg till tidningar och enhjulingar såldes.
  • Auktionen, som startades av Göran Hjeltes far för 25 år sedan, hålls årligen och attraherar deltagare från hela landet.
  • Trots den snabba takten och mängden objekt (ca 600), var det inte pengarna som var drivkraften bakom auktionen, utan snarare en familjetradition och möjligheten att bidra till gemenskapen.

– Det blir omkring 600 utrop i dag så vi får jobba snabbt så det går att göra fynd. Det är roligt när folk kommer och berättar sedan vilka fynd de har gjort, säger Göran Hjelte. 

Han var en av de som höll i klubban vid danslogen på Björkliden i Grytgöl under söndagen. Det är sannerligen en familjeangelägenhet som Görans far drog i gång för 25 år sedan. I dag är det Göran, hans bror, deras fruar, barn och barnbarn som håller i auktionen som genomförs en gång om året.

– Det är jätteroligt och en tradition som vi vill hålla vid liv, säger Göran när han precis blivit avbytt som utropare för att vila rösten en smula.

undefined
Göran Hjelte med klubban i högsta hugg.
undefined
En mängd vertyg fick nya ägare under dagen.
undefined
För Göran Hjelte är auktionen en familjetradition.

Sakerna som fyllde danslogen och som stod utanför hade lämnats av olika personer innan auktionen i utbyte att Göran med familj fick en viss procent på det som auktionerades ut. Det är emellertid ingen hobby de har för de stora pengarnas skull.

– Nej, det blir inga stora summor. Det räcker lagom till en middag för oss efteråt, säger Göran.

Det krävdes tydliga stämmor från såväl utroparna som köparna under dagen då vinden låg på kraftigt. En av de som lyckades ropa tillräckligt högt var Victor Ivarsson från Stockholm som har sommarställe i Grytgöl.

undefined
Victor Ivarsson var mer än nöjd över sitt sågfynd.

– Jag hade tänkt åka till Bauhaus och köpa en, men så såg jag att det fanns en här och tänkte att jag testar om den kan gå under 500 kronor, säger Victor samtidigt som han bär iväg den nyinropade kap- och gersågen till bilen.

Från Helsingborg var Ewa Hammar på besök hos svärföräldrarna i Källmo och hon var minst lika belåten över att ha vunnit kampen om två kärl signerade Höganäs och Wallåkra.

– Jag hade ögonen på dem och jag är supernöjd, konstaterar Ewa som fick bärhjälp av svärfar Mats Hammar.

undefined
Ewa Hammar fyndade två kärl och fick bärhjälp av svärfar Mats Hammar.

I en slänt satt Marianne Källquist tillsammans med sitt barnbarn Ida Källquist och hennes sällskap Ludde Kjellson. Det var premiär på auktionen för deras del och ännu hade de inte ropat in något när Folkbladet kom förbi.

– Men jag har kollat ut en sak, en enhjuling, säger Ludde.

undefined
Marianne Källquist (mitten) tillsammans med barnbarnet Ida Källquist och hennes sällskap Ludde Kjellsson njöt av föreställningen.

Auktionen genomfördes för första gången i Grytgöl 2019 och har återkommit årligen med undantag för covid-åren. Annelie Thyselius är ordförande för Grytgöls IK som höll i allt runt om auktionen. Så som försäljning av mat och dryck samt lotteri.

– Det här är en fantastisk plats att vara på, säger hon om klassiska och välbevarade Björkliden.

undefined
Annelie Thyselius är orförande för arrangörsföreningen Grytgöls IK.
undefined
Auktionen hölls på fina Björkliden.
undefined
För den som ville fanns det möjlighet att prova lyckan i ett lotteri. Det gjorde bland andra Bonnie och Filip Söderquist som köpte lotter av Tobias Hellqvist.
undefined
Ett prima föremål!
undefined
Danslogen var fylld av saker som väntade på att ropas ut.
undefined
Ett fotbollspel model äldre.
undefined
För den serieintresserade fanns det en hel del.
undefined
Ewa Schack hade tagit sig till Grytgöl från Söderköping och kom hem med en häst.
undefined
Auktionen bytte utopare då och då och pågick i många timmar.
undefined
Grytgöls IK stod för försäljning av mat och dryck.
Karta: Björkliden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!