Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Trulsfebern" har nått Grytgöl – intresset bara ökar

Sveriges OS-framgångar i bordtennis har skapat stort intresse för sporten. I Grytgöl råder det "Trulsfeber" och det är enda orten i kommunen med organiserad pingisverksamhet.

Trulsfeber i enda orten med pingisverksamhet

Foto: Magnus Johansson

Grytgöl2024-09-21 17:00

Nyheten i korthet

  • Bordtennisintresset i Sverige har ökat tack vare Truls Möregårdhs dubbla OS-silver i Paris. I Grytgöl, den enda orten i Finspångs kommun med organiserad pingisverksamhet, råder det "Trulsfeber".
  • Varje vecka samlas både ungdomar och seniorer för att träna bordtennis i Folkets hus i Grytgöl. Ledaren för Grytgöls IK, Anders Bengtson, berättar att de märker av "Trulseffekten".
  • Lokalerna i Folkets hus i Grytgöl har anpassats för bordtennisspel med ny belysning, finansierad med hjälp av anläggningsbidrag från RF-SISU. Bengtson hoppas på fortsatt intresse och välkomnar fler spelare.

Truls Möregårdhs dubbla OS-silver i Paris i somras har gett bordtennissporten ett rejält uppsving på olika platser i landet. I Finspångs kommun lyser det organiserade pingisspelandet med sin frånvaro, men med ett starkt undantag.

I Grytgöl samlas varje vecka såväl ungdomar som seniorer för att träna pingis i Folkets hus.

– Faik har lagt ner bordtennisverksamheten och vi fick en förfrågan om att ta över deras pingisbord. Det fanns en önskan från flera på orten att spela pingis och vi har perfekta lokaler här, säger Anders Bengtson, ledare i Grytgöls IK.

undefined
Loke Lundström, Aldur Lundström, Walter Mattisson, Olle Nicklasson, Charlie Wall, Norah Lindberg och Theodor Johnsson är redo för pingisträning.
undefined
Elvaårige Charlie Wall visar hur ett pingisslag ska gå till.
undefined
I Grytgöl samlas såväl unga som seniorer för att träna bordtennis.
undefined
Grytgöl är enda orten i kommunen med organiserad bordtennisverksamhet.

Cirka tolv ungdomar, ett tiotal "gubbar" och runt fem damer brukar komma regelbundet för träning på onsdagar.

– Vi märker av "Trulseffekten" här. Många ungdomar tränar även fotboll, så vi ser till att det inte kolliderar med dessa träningar, säger Anders Bengtson.

Flertalet ungdomar från Grytgöl och närliggande orter som Ljusfallshammar och Sonstorp har fastnat för sporten.

Elvaårige Charlie Wall är en av dem.

– Jag började först att spela hemma på köksbordet och i somras började jag spela här. Det roligaste med pingis är att man inte får någon vila, det händer något hela tiden, säger han.

undefined
Norah Lindberg, 11, har precis börjat att spela.
undefined
Tioårige Olle Nicklasson har fullt fokus på pingisbollen.
undefined
Charlie Wall tycker att det roligaste med pingis är att det händer något hela tiden.
undefined
Ungdomarna hade fokus på bollen under rundpingisen.

Han såg, precis som många andra, Truls framgångar i OS.

– Man märker att många vill spela pingis nu. Det var spännande och imponerande att se Truls i OS. Han är bra, jag gillar hans backhand, säger Charlie Wall.

Tioårige Olle Nicklasson började spela för några veckor sedan.

– Det roligaste är att spelet håller på hela tiden, utan pausar. När jag såg Truls tänkte jag att jag skulle börja med pingis. Det svåraste med sporten är att skruva bollen, säger han.

undefined
Det spelas för fullt vid de olika pingisborden i Grytgöls Folkets hus.
undefined
Truls Möregårdh tog två OS-silver i somras.
undefined
Grytgöls IKs Olle Nicklasson, Anders Bengtson, Charlie Wall, Aldur Lundström, Olof Lundström, Walter Mattisson, Loke Lundström, Theodor Johnsson och Norah Lindberg utanför Folkets hus i Grytgöl.
undefined
Charlie Wall servar vid pingisträningen.

Elvaåriga Norah Lindberg är nybörjare i sporten.

– Det är andra gången jag spelar. Jag ville testa något nytt, det är kul. Det svåraste på träningen är rundpingis, då måste man hinna med att springa också, säger hon.

Lokalerna i Folkets hus i Grytgöl har anpassats för bordtennisspel med ny belysning, som har kunnat installeras med hjälp av anläggningsbidrag från RF-SISU.

– Vi vill se hur intresset utvecklar sig och tar gärna emot fler pingisspelare. När det gäller de unga har vi valt att börja vid mellanstadieåldern, ungefär från tio år och uppåt, säger Anders Bengtson.

Karta: Grytgöl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!