Petra tog initiativet till att ge vaccin på plats hemma i Grytgöl. Det uppskattades av många, både barn och äldre, från trakten.
– 67 personer kom hit. Det var full rulle hela kvällen. De flesta kom för att ta sin första spruta, berättade Petra om sitt stickande i överarmarna.
Norrköpingsföretaget Mobile Medical Rescue var på plats med ambulans, två sjuksköterskor och en undersköterska.
Petra och Camilla Samuelsson skötte sprutorna i den stora samlingslokalen. Sjuåriga Clara Hellqvist hjälpte till med att dela ut plåster efter sticken.
Enligt Folkhälsomyndigheten är TBE vanligast längs den svenska ostkusten. Varje år rapporteras 200–400 fall i Sverige.
En skyddande vaccinering innebär tre sprutor inom ett år och ytterligare en för personer över 50 år. Vaccinet skyddar mot TBE, men inte mot borrelia, som är en annan fästingburen sjukdom.
– Vaccinet är ett jätteviktigt skydd för alla åldrar. Det blir mer och mer vanligt med fästingar här. Förr var det oftast på kusterna. Nu har det dragit sig inåt landet. Jag har haft fästingar på mig i år, men inte blivit biten, berättade Petra.
Peter Andersson och Anna Ekman-Andersson, från Ljusfallshammar, tog sig till Grytgöl för att ta sina första sprutor.
– Det har inte blivit av tidigare. En kompis i vårt jaktlag fick TBE för tre år sedan och han är inte bra än. Det blev lite som en väckarklocka. Han sa till oss alla i jaktlaget att vi skulle ta vaccinet, berättade Peter när han fyllt i sin lapp.
Även inom det här området har coronautbrottet satt sina spår under året, på flera sätt.
– Folk är rädda. Vi har inte haft så mycket vaccinering i år. Samtidigt är folk ute mer i skogen och fästingarna ökar i den här delen av landet, säger Pedro Santander, vd och ambulanssjukvårdare på MMR.
TBE är en engelsk förkortning för tick borne encephalitis, en fästingburen hjärninflammation.
– Det är en sjukdom som ger hjärnsvullnad och strokesymptom. Den kräver lång rehabilitering. Det tar tid att komma tillbaka, säger Pedro Santander.
På senare tid har en sibirisk fästing, taigafästingen, blivit ett allvarligare hot än den mera vanliga västeuropeiska.
– Den sibiriska fästingen har kommit hit med flyttfåglar. Den har ökat och är mer aggressiv, säger Pedro Santander.
Om en månad ska MMR vara tillbaka i Grytgöl för att ge möjligheten till nästa spruta.