Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från ensamt djur till en hel kamelfamilj

Det som började med Finspångs enda kamel i Torstorp har nu vuxit till en stor kamelfamilj i Grytgöl. Nyligen föddes kamelfölet Aladdin. "Alla har olika personligheter", säger ägaren Eddie Kirvesniemi.

Från att ha varit ensam kamel i kommunen har ännu en födsel inneburit att det vuxit till en stor kamelfamilj.

Foto: Magnus Johansson

Grytgöl2024-05-19 12:00

Nyheten i korthet

  • Eddie Kirvesniemi och Mathilda Adamsson, hade först Finspångs enda kamel i Torstorp och har nu en växande kamelfamilj i Grytgöl, med nyligen födda Aladdin som det senaste tillskottet.
  • Kamelfamiljen, som startade med kamelen Omar för elva år sedan, har vuxit med tillägg av Mada, Meya och Batu, med alla föl födda vita, vilket är ovanligt.
  • Kirvesniemi och Adamsson, som deltagit i internationella kamelfestivaler och forskningskonferenser, avslöjar att det förutom fem kameler i lilla Grytgöl, finns cirka 70 kameler i hela Sverige, varav 14 på Öland och minst två i Linköping.

För elva år sedan fick Finspång sin första kamel när Eddie Kirvesniemi och sambon Mathilda Adamsson skaffade Omar av "Kamelbonden", Bengt Erlingsson på Öland.

Sedan dess har flytten gått till en gård i Grytgöl och under åren har en allt större kamelfamilj vuxit fram.

Efter att Mada hämtades från Öland 2015, tog det några år innan familjen utökades. Först med Meya för fyra år sedan, därefter Batu två år senare och för en månad sedan föddes Aladdin.

– Det som är häftigt är att alla fölen är vita. Det är betydligt mer ovanligt än att de föds bruna.

undefined
Eddie Kirvesniemi och dottern My hälsar på kamelfölet Aladdin, som föddes för en månad sedan.
undefined
Mathilda Adamsson med dottern My och Eddie Kirvesniemi tillsammans med fyraåriga kamelen Meya.
undefined
Kamelfölet Aladdin trivs utmärkt i hagen i Grytgöl. I bakgrunden syns pappa Omar, som tidigare var kommunens enda kamel.

Födseln gick även denna gång utan problem.

– Det har gått bra alla gångerna. Mada har skött det utmärkt. Aladdin vägde 35 kilo vid födseln, nu väger han betydligt mer. Han föddes med liggande pucklar, men efter ett par veckor hade pucklarna rest sig, säger Eddie.

En kamelhona är dräktig i cirka 13 och en halv månad.

– I början är de nyfödda bara med sin mamma, men nu har Aladdin fått flytta in i hagen med sina syskon. Batu och Meya var mer rädda för Aladdin, än tvärtom i början, trots att de väger flera hundra kilo mer. Men nu är de vana med varandra.

Eddie berättar att det enbart finns cirka 70 kameler i hela landet, inklusive kamelkvintetten i Grytgöl.

undefined
Mathilda Adamsson med Meya, som vann en skönhetstävling i Schweiz för några år sedan.
undefined
Aladdin vägde 35 kilo vid födseln, men har snabbt vuxit och blivit större på kort tid.
undefined
Totalt är det nu fem kameler vid gården i Grytgöl.

– 14 av dessa lever på Öland. Det finns minst två kameler till i länet, i Linköpingstrakten.

För några år sedan kom Meya tvåa i en skönhetstävling, när den första europeiska kamelfestivalen arrangerades i Schweiz.

– Det är bara ston som får delta i dessa tävlingar. I höstas var jag på kamelkonferens i Saudiarabien. Där jobbar de för att kamelracing ska bli en godkänd olympisk sport. Det är en jättestor sport i Mellanöstern och Nordafrika, som de vill sprida till resten av världen, berättar Eddie Kirvesniemi.

Han bor på gården tillsammans med Mathilda och treåriga dottern My. Mathilda besökte nyligen ett forskningscenter för kameler i Indien.

undefined
Aladdin trivs tillsammans med sin mamma Mada.
undefined
Eddie och dottern My hälsar på kamelen Meya.
undefined
Vid besöket i Grytgöl var Meya den mest nyfikna kamelen.

– Det var väldigt intressant att vara där, dit ska jag åka tillbaka. Det är fascinerande hur anpassningsbara dessa djur är. De klarar både extremvärme och iskall kyla. Kameler är smarta djur. De är väldigt egna, både på gott och ont, säger Mathilda Adamsson.

Ni har fem kameler nu. Hur stor kan kamelfamiljen i Grytgöl bli?

– Det återstår att se. Det gäller att ha tid för alla djuren också. Har vi inte det kan vi inte behålla alla kamelerna, säger Eddie Kirvesniemi.

Karta: Grytgölsvägen 170
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!