KL i Grytgöl storsatsar
KL Industri i Grytgöl har sedan slutet av förra året arbetat med att effektivisera sin produktion. Nu börjar man närma sig slutet. Resultatet är en fördubbling av tillverkningen och nyanställningar är att vänta.
Pernilla Sundell har arbetat som montör på KL Industri i tre år.
Foto:
- Man kan växa för fort och det kan skapa problem. Vi såg problemen och bestämde oss för att effektivisera produktionen, säger produktionschefen Peter Jansson.
KL Industri tillverkar transformatorstationer, eller så kallade kiosker, som förvandlar högspänningsström till lågspänningsström som används i hushållen. Tidigare hjälptes två personer åt att montera en kiosk från början till slut. Ytterligare en person försåg dem med materialet, som kom i en stor låda. Montörerna fick sedan själva rota runt för att hitta rätt delar.
Fördubbling
Sedan årsskiftet har man arbetat med att införa en ny produktionslinje. Den består av fem olika stationer och varje montör är vid samma station i tre timmar, sedan byter man station.
- Vi ville få närhet till materialet. Med samma folk som vi var innan tillverkar vi dubbelt så mycket nu, säger Peter Jansson.
Materialbärarna fyller på delar från ena hållet i materialställen och montörerna hämtar dem från den andra sidan. Förra året gjorde KL Industri cirka 1 000 kiosker - i år blir det 1 500.
- Folk springer mindre och är på sin plats och gör det de ska, säger Peter Jansson.
Nyanställningar
Man har också minskat lagerkostnaderna genom att inte tillverka någonting förrän alla delar finns på plats. KL Industri tänker inte heller höja några priser och hoppas på det sättet kunna få ännu fler order. Hittills har kunderna nästan enbart funnits i Sverige och förhoppningen att kunna slå sig in på Norden-marknaden är stor.
På företaget arbetar idag 105 fast anställda och cirka 20 visstidsanställda. Fem nyanställningar har redan gjorts och fler är att vänta.
- Fortsätter det så här kommer vi behöva mer folk. Vi slår rekord varje månad, säger en glad Peter Jansson.
Men det har också dykt upp en hel del barnsjukdomar, som produktionschefen kallar dem. Hur mycket material som ska finnas på varje arbetsplats måste ständigt räknas om och konstruktionen måste hela tiden förbättras.
De anställda är nöjda med förändringen men påpekar att det är väldigt rörigt i startgroparna. Agne Adolfsson har arbetat på KL Industri i 39 år och han märker att tempot har trissats upp.
- Det går fortare nu. Förut fick man bygga en kiosk från början till slut. Men får vi bara ordning på det blir det nog bra, säger han.
Kostnaden för den nya produktionslinjen är fyra miljoner kronor och förhoppningen är att man ska ha fått tillbaka de pengarna inom två år. Linjen förväntas vara färdig i slutet av april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!