Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kåserade om kungens älskarinna i Hällestad

Under den senare hälften av 1800-talet fladdrade två konungar förbi Hällestad med några års mellanrum. Den ene bildligt, den andre bokstavligt. Karl XV hade en älskarinna på orten och Oscar II invigde den smalspåriga järnvägen mellan Pålsboda och Finspång.

GRYTGÖL2004-06-07 06:00
Om dessa kungar kåserade Aron Oskarsson på trivselträffen med Hällestads PRO i Bokastugan. Finspångsbon Aron, väl bevandrad i den lokala historien, lät drygt 50 PRO-medlemmar höra ett kåseri om "Gud, Konungen och Fäderneslandet."
Från 1761 och nästan 80 år framåt hade Hällestad poststation. Den avvecklades 1840 och flyttades till Tjällmo. 1866 var det dags för Hällestad att få tillbaka poststationen.

Kungens älskarinna
Till poststationsföreståndare utnämndes Fredrica Vilhelmina Schröder. Hon stod högt i gunst hos kung Karl XV, så högt att hon inte kunde stå emot hans lock och pock. Hon blev kungens älskarinna. Tre år senare flyttade hon till en lägenhet på Drottninggatan i Stockholm. Kungen ville ha henne på närmare håll. Fredrica Vilhelmina efterträddes som stationsföreståndare av systen Emma.
1874 gjorde Oscar II Hällestad den äran.
- Om någon kung någon gång passat till kung, så var det Oscar II. Han älskade att framträda, var pompös, hade litterära ambitioner och var en relativt god talare. Sedan fanns det förstås mindre goda sidor hos honom, förklarar Aron Oskarson.

Carl sur på Oscar
Nåväl, till bygden kom han en lördag i september 1874 för att inviga den smalspåriga järnvägen Pålsboda-Finspång. Brukspatron Carl Ekman, Finspång, hade lagt ner såväl pengar som prestige och hela sin själ för att järnvägslinjen skulle förverkligas. Invigningsdagen skulle blev en stor dag för Ekman.
Kung Oscar med sällskap bjöds på furstlig lunch i Hjortkvarn och middag på Finspångs slott. Därefter förväntade sig Carl Ekman att kungen skulle förära honom med en adelstitel.
- Det gjorde inte kungen. Och Carl Ekman blev väldigt sur, berättar Aron Oskarsson.

Diktande lärare
Han avslutade sin historiska lektion med att berätta om den konservative läraren och kantorn Anders Johan Rosén, som verkade i Hällestad till sin död 1924. Han skrev dikter som var privata, dikter som behandlade händelser i Hällestad och dikter som knöt an till hans yrke som folkbildare och lärare.
Trivselträffens hemliga gäster var underhållningsduon Inga-Lill Hellgren och Gert Björklund. Hon sjöng, han ackompanjerade.
Tipspromenaden vanns med skiljefrågans hjälp av Gustav Johansson på tio rätt. Samma antal rätt hade även Stina Lindberg och Britta Carlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om