Nyligen delade Svenska Bin och Biodlingsföretagarna ut pris i Stockholm till butiker som lyfter fram svensk, lokal honung.
Maria Mossberg, som driver Sjöfallets Honungsbin & Äppelmusteri, tog hem priset för Sveriges bästa honungsbutik i kategorin honungsdestination.
– Jag var glad över att vara nominerad, att sedan ta hem priset betyder mycket. Det var extra roligt att vinna just den kategorin, säger Maria Mossberg.
Motiveringen lyder: ”Maria Mossberg på Sjöfallets Honung & Musteri har med sin passion för honung gjort den lilla byn Grytgöl i Östergötland till en plats värd en resa. Med sin omsorgsfulla och vackra upprustning av den gamla Konsumaffären har hon skapat en stilfull honungsbutik med kafé och välkomnande trädgård. Kopplingen mellan honungen, musteriet och äpplena är klockren. En upplevelse som borde locka honungsälskare från hela landet”.
Hon köpte fastigheten i Grytgöl 2019, renoverade den och öppnade butiken 2020.
– Det har ändå gått bra under pandemin, folk vågar sig hit. Under Östgötadagarna kom många besökare, skulle det vara så jämt, skulle jag kunna ha en anställd i butiken, säger Maria.
Hon har ett 60-tal bisamhällen, bland annat hos olika markägare.
– Biodling är otroligt tungt för kroppen, därför kan jag inte ha flera hundra bisamhällen, utan behöver ta hand om de jag har på bästa sätt och skörda andra produkter från bikupan, som bipollen och vax. Den småskaliga produktionen ger en unik honung som varierar i färg och smak beroende på när och var den skördas, det uppskattas av kunderna.
Maria påpekar att biodling är väldigt väderberoende.
– Det gör att skördens storlek kan variera mycket från år till år, därför är musteriet ett viktigt komplement. Visserligen också väderberoende, då äppelblommorna kan frysa vid en kall vår eller att bin och andra pollinatörer inte flyger vid dåligt väder.
Hon anordnar bisafarin i Grytgöl.
– Besökare får ta på sig skyddskläder, lära sig om bin och hur det blir honung. Många känner till att honung kommer från bin, men tänker kanske inte alltid på att den kommer från blommor, vilket ger olika smak beroende på vilka blommor nektarn kommer ifrån.
Vad har du för mål med verksamheten?
– Att ha 80 bisamhällen i produktion varje år, plus att kunna utöka och ha mer effektiva musterimaskiner, så att jag kan ta emot ännu fler äpplen. Jag vill fortsätta utveckla verksamheten, konstaterar Maria Mossberg.