Hela familjen hjälps åt att förbereda Polustus

Ett stort hemlighetsmakeri omger förberedelserna inför midsommaraftons Polustus. Folkbladet fick en exklusiv smygtitt bakom kulisserna av bygget.

Sexåriga Selma Greve Hurtig är med i Polustus för andra gången. "Vi leker och målar!" berättar hon.

Sexåriga Selma Greve Hurtig är med i Polustus för andra gången. "Vi leker och målar!" berättar hon.

Foto: Sarah Olsson

Grytgöl2024-06-20 19:00

Förberedelserna är i full gång när Folkbladet besöker Grytgöl dagarna innan midsommar. Arbetet påbörjades runt påsk och den sista veckan är de runt tjugo personer som varje dag målar, bygger och monterar de spexiga vagnarna.

– Minst sex timmar varje dag per person blir det nu den sista veckan, säger Annelie Thyselius från Polustuskommittén.

Hemvändaren Staffan Filipsson är en av dem som står ute på gården och arbetar. Det bästa med Polustus är gemenskapen, säger han.

– Jag började vara med när barnen blev lite större. Det är en sådan härlig gemenskap – alla är med och hjälps åt och barnen har så roligt, säger han.

undefined
Staffan Filipsson är en av dem som förbereder inför Polustus. Det bästa med arbetet är gemenskapen, säger han.

Sofia Arnell Johansson står tillsammans med Mikael Thyselius och är i full färd med pillerjobbet att sätta upp hönsnät som ska bli till något som ännu inte kan avslöjas.

– Här finns något för hela familjen, säger hon.

– Alla får vara med på sina premisser.

Inne i huset pågår målandet för fullt. Där sitter bland andra Saga Johansson som är "äldst av barnen" och har tagit på sig att passa de yngre medan arbetet pågår.

– Och så målar jag lite, säger hon.

undefined
Selma Greve Hurtig och Saga Johansson jobbar in i det sista med att förbereda midsommarens Polustus.

Aldur Lundström som varit med "alla somrar han minns" visar stolt upp sin ombyggda gräsklippare som ska få åka med i tåget i år.

– Jag har byggt en hytt på den, berättar han.

Traditionen med Polustus startade 1943 då häst och vagn åkte runt i byn och hämtade upp alla barn som fick åka med gratis. Syftet var att få fler till festplatsen. Sedan dess har bitsk samhällskritik blandat med fyndiga inslag för barn blivit Polustus signum. Evenemanget lockar nu tusentals besökare till den lilla bygden varje år.

Hemlighetsmakeriet inför fredagen är såklart stort, men några saker kan Martin Johansson ur kommittén avslöja:

– Det är alltid någonting med politik och det är alltid någonting med musik. Och då kan man fundera: vad för stora musikhändelser som har varit under året? Kanske någon hade tre fulla hus... säger han kryptiskt.

Han avslöjar också att en av vagnarna kommer slå rekord i år – den är nämligen nästan sex meter hög.

– Vi har haft nästan lika högt tidigare, men det här är det högsta vi haft. Det kommer bli väldigt stort och spektakulärt!

undefined
Martin Johansson, Saga Johansson, Selma Greve Hurtig och Annelie Thiselius med lilla Liam framför vagnen som i år slår ett rekord...

Vad kan man förvänta sig av det ekipaget?

– Musik, ganska många aktörer utklädda till saker som hände i skogen förr och det spelar nog på en tv-serie, i gammal och ny tappning... 

Polustuståget avgår från Björkliden i Grytgöl klockan 14 på midsommarafton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!