Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Meya är skönheten i Grytgöl

Eddie Kirvesniemis kamelföl Meya kom tvåa i skönhetstävlingen, när den första europeiska kamelfestivalen arrangerades i Schweiz i helgen.

Eddie  Kirvesniemi tillsammans med Meya som kom tvåa i skönhetstävlingen i den första europeiska kamelfestivalen.

Eddie Kirvesniemi tillsammans med Meya som kom tvåa i skönhetstävlingen i den första europeiska kamelfestivalen.

Foto: Magnus Johansson

Grytgöl2021-09-01 12:30

I slutet av juli förra året föddes Meya och som nybliven ettåring deltog Grytgölskamelen när det anordnades europeisk kamelfestival i Zürich i Schweiz för första gången.

undefined
Eddie med Meya. Han har alltid älskat kameler och drömde redan som sexåring om att ha en egen kamel.

– Det var deltagare från åtta länder. Jag var enda deltagaren från Sverige. Jag hade gjort en film hemma i Grytgöl, som en jury sedan bedömde, berättar ägaren Eddie Kirvesniemi.

I klassen för tvåpuckliga kameler tog Meya hem andraplatsen i skönhetstävlingen. Förutom äran fick Eddie motta en segercheck på 25 000 kronor.

undefined
Meya, nybliven ettåring på 200 kilo och mankhöjden 1,70 meter.

– Jag tror att juryn gick efter det färgmässiga, att den är ljusare än många andra kameler. Sedan var Meya yngst i tävlingen, jag tror att de såg potentialen i henne. Att få visa sina kameler med svenska nationalsången i bakgrunden är något speciellt. Det var jättehäftigt att prisas med vårt första föl, betonar Eddie.

undefined
Eddie Kirvesniemi, trea från vänster, var en av pristagarna vid kamelfestivalen i Schweiz.

Meya är ingen liten ettåring, utan väger cirka 200 kilo och har en mankhöjd på 1,70 meter.

– De kallas för föl under de första två åren. Kameler har vuxit klart när de är i femårsåldern, då kan Meya väga 600-700 kilo och ha en mankhöjd på 2,20 meter.

Även Meyas mamma Mada tävlade i kamelfestivalen, utan att prisas. I hagen i Grytgöl har Eddie och sambon Mathilda tre kameler, hingsten Omar har varit i Eddies ägo längst tid, i nio år.

– Vi kan säga att vi har tre och en halv kameler nu för Mada har betäckts igen, och har vi tur får vi ett nytt kamelföl i mars nästa år. Kameler är dräktiga i över 13 månader, men det syns inga tydliga tecken på att de ska föda förrän mot slutet av perioden, säger Eddie.

undefined
Eddie med Meya i hagen.

29-åringen berättar att det endast finns mellan 70 och 80 kameler i Sverige, varav ett 20-tal på Öland, ett antal på Kolmården och tre kameler som lockar nyfikna ögon vid vägen mot Grytgöl.

– Det är kul att andra också kan glädjas, det är många som stannar till och tittar på kamelerna. Det är en idealisk miljö, med stenåsen, att leva här för kamelerna. De äter framförallt hö, men även sly. Under vintern dricker de nästan ingenting, utan klarar sig på snö och is.

undefined
Hingsten Omar väger 800 kilo.

Redan i sexårsåldern fastnade han för djuren.

– Det har alltid varit en dröm för mig att ha en egen kamel, den drömmen blev sann redan när jag var 20 år. Jag tycker att kameler är det roligaste djur man kan ha. De är mångsidiga och otroligt intelligenta. Allt sköts på hobbynivå, men i framtiden är förhoppningen att kunna erbjuda kamelridning, konstaterar Eddie Kirvesniemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!