Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grustaget kryper närmare Lars tomt

I elva år har Lars Bertilsson kämpat för att grustäkten vid hans hus i Rommetorp ska sluta att användas. Hans garage har spruckit, tvätt kan inte hängas ut och dottern har varit nära att falla ner i täkten.
- Det har skötts bedrövligt, säger han.

Under elva års tid har Lars Bertilsson i Rommetorp bedrivit en kamp mot länsstyrelsen och den grustäkt som ligger bredvid hans hus. Arbetarna i täkten bryter konstant mot föreskrifterna, menar Lars.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Under elva års tid har Lars Bertilsson i Rommetorp bedrivit en kamp mot länsstyrelsen och den grustäkt som ligger bredvid hans hus. Arbetarna i täkten bryter konstant mot föreskrifterna, menar Lars. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

GRYTGÖL2005-08-22 06:00
Som Folkbladet tidigare har berättat har Finspångs Tekniska verk AB fått tillstånd att fortsätta ta grus från täkten i Rommetorp i ytterligare 15 år. Lars Bertilsson bor granne med täkten och han har överklagat länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen i Växsjö.
Huset han bor i har funnits i släkten i fyra generationer. Själv har han bott där i 13 år.
- Det var en idyll att komma hit till farmor. Det var barrskogsstigar hela vägen ner till sjön, berättar han.
Nu är stigarna borta och grustaget kryper allt närmare Lars tomtgräns.

Garaget sprack
Skogspartiet mellan huset och täkten ska enligt bestämmelserna vara 49 meter, men idag är det bara 19.
Lars garage har spruckit på grund av skakningar, vilket har prövats i tingsrätten men lagts ner. Oljudet från täkten är störande, menar Lars.
Han törs aldrig hänga ut tvätt och fönstrena har för jämnan en beläggning av damm. Lars känner sig motarbetad av länsstyrelsen.
- Det maler på och kommer ingen vart. Det är som ett krig emellan oss. De nonchalerar mig och tänker trötta ut mig, säger han.
Två fulla pärmar och ytterligare en rejäl trave med papper är vad Lars har samlat på sig under årens lopp i kampen mot täkten.
Idag har han en advokat som sköter ärendet åt honom.
Enligt Lars bryter arbetarna i täkten konstant mot föreskrifterna. Arbetet ska endast ske under kontorstid, men flera gånger har det pågått för fullt efter klockan nio på kvällen.

Giftig olja
En fredagseftermiddag läckte det ut giftig hydraulolja i täkten, som fick ligga kvar till måndagsmorgonen. Trots att dricksvattnet kommer från den intilliggande Hanesjön.
- Alla är berörda av vattnet, säger Lars.
Därför skrev 16 hushåll i trakten under en protestlista i november 2003. Över tio gånger har Lars kontaktat polisen. Men protesterna har hittills varit förgäves.

Nära trilla ner
Droppen var när hans då 6-åriga dotter höll på att fall ner i täkten. Hon lekte utanför staketet och när Lars såg henne nästa gång stod hon på toppen av grustaget.
Efter den händelsen sattes det upp skyltar utanför Lars staket som talar om att barn inte får leka där och att det är föräldrarnas ansvar att se till att de inte gör det.
Även ett kulturminne har förstörts på grund av täkten, menar Lars. En grop efter ett isblock från istiden.
- Den klöv de på mitten.
Men enligt länsstyrelsen rörde det sig inte om något kulturarv.
Att lägga några pengar på huset törs inte Lars, eftersom han inte vet hur det kommer att sluta. Grustäkten finns med honom i tankarna varje dag.
- Ibland är det hett och då vaknar jag om nätterna, det är jobbigt, säger Lars och skakar på huvudet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om