Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grusade förhoppningar om stopp för täkt i Rommetorp

Finspångs Tekniska verk AB vill nästa år fortsätta på en andra etapp av grustäkt i Rommetorp, Grytgöl. Avsikten är ett uttag på 150 000 ton grus under en period av 15 år.
Det vill inte de boende i Rommetorp som försöker stoppa den. 16 hushåll har skrivit på en protestlista.
- Det här är ett mycket olämpligt område för en grustäkt, säger Rune Engström, en av dem som skrivit på protestlistan.

Rune Engström tillhör de villaägare i Rommetorp som inte vill att den andra etappen på grustäkten får tillstånd att påbörjas. 16 hushåll har skrivit på en protestlista, där de för fram olika argument.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Rune Engström tillhör de villaägare i Rommetorp som inte vill att den andra etappen på grustäkten får tillstånd att påbörjas. 16 hushåll har skrivit på en protestlista, där de för fram olika argument. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

GRYTGÖL2003-11-07 06:00
Den första grustäkten i Rommetorp började brytas senare delen på 1970-talet. Rommetorpsborna har egentligen aldrig gillat täkten, utan mest sett den som ett bekymmer.
Lastbilarna orsakar skallrande rutor och andra vibrationer. Med den nyplanerade täkten, ungefär 200 meter lång, ökar farhågorna om än större problem.
Ortsborna har flera invändningar mot etapp två. De oroas för att den intilliggande källsjön Hanesjön, där dricksvatten tas, påverkas. De tycker inte att hänsyn tagits tillräckligt till villaägarna när det gäller avstånd mellan täkten, husen och sjön. På själva grustäkten bor till exempel en äldre pensionär, som i princip kommer att bo vid ett stup av grus.

Uselt skick
- Vägen utanför är i uselt skick som den är nu. Den kommer att förstöras ytterligare av den tunga trafiken. Det sägs att två till fyra transporter med grus genomsnittligt ska köras per dag, säger Rune Engström.
Rune Engström är också kritisk mot att backsvalornas bon skövlats i grustäkterna. De dryga 50 boplatserna verkar ingen ta hänsyn till. GeoPro AB i Jönköping, som utfört konsultuppdraget åt Tekniska verken, hävdar att det inte finns några nyckelbiotoper i eller i anslutning till täktområdet.
GeoPro stöder sig på den definition som skogsvårdsstyrelsen gjort.
Cirka 150 000 tong grus ska tas ut under 15 år. Materialet går bland annat till NCC:s betongstation i Finspång, till gjutgrus, kabelsand och gårdsgrus.

Start nästa år
Tekniska verken fick i slutet på oktober klart med miljöbeslutet, men en miljökonsekvensbeskrivning måste länsstyrelsen godkänna innan täkttillståndet kommer. Hans Hjelm på Tekniska verken tror att utvinningen kan komma igång i början på nästa år.
- Det rör sig om en smal grusås. Vi har ont om gjutgrus i kommunen och måste ha det till betongstationen. Det är därför vi får tillstånd.
Beträffande den tunga trafiken på vägen så rör det sig om högst fyra transporter om dagen de två-tre dagar i veckan som vi kör, säger Hans Hjelm.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om