GIK söker bidrag till varpabanor
Grytgöls IK:s varpasektion har ansökt om bidrag från Finspångs kommun för att bygga fyra nya varpabanor. Samtliga förtroendevalda och tjänstemän blev i ansökan inbjudna att provkasta varpa. - Vi får se om nämnden nappar, säger Lars Louthander, fritidschef i kommunens serviceförvaltning.
Den överväxta jordhögen bredvid Jörgen Olsson ska tas bort och jämnas ut. Det är där, jämte Björklidens fotbollsplan, som de fyra nya varpabanorna kommer att ligga. Man vill inte komma dit och vara sopsämst, men vinna kan vi nog glömma, säger han om nästa års SM. FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST
Foto:
Nu tänker GIK bygga fyra nya varpabanor längs fotbollsplanens bortre långsida, bortanför klubbhuset, och till det har de ansökt om bidrag från Finspångs kommun.
Kratrar
"Vi vill inte äventyra vår övriga verksamhet med att använda den (fotbollsplanen) som träningsplats just nu. En varpa väger en hel del och en mindre krater bildas vid nedslaget", motiverar GIK de nya banorna i sin bidragsansökan.
- Vi måste sänka marken så att inte vår plan driver in vatten på fotbollsplanen, förklarar Ulf Thyselius, ordförande i varpasektionen.
En varpagräsmatta ska vara välvattnad och mjuk så att varpan stannar vid nedslaget. Det är till marksänkningen som GIK har ansökt om 8 000 kronor, för att hyra en grävmaskin.
- Det går inte att ösa ut med en spade, säger Ulf Thyselius.
Det finns cirka hundra varpaklubbar i Sverige idag och GIK har mellan 25 och 30 aktiva varpakastare, som träffas på träningen varje fredag.
Ska bygga
GIK kommer att bygga de nya banorna även om de inte får något bidrag. Beslut om bidraget beräknas fattas under augusti eller september. I ansökningen inbjöds Finspångs kommuns samtliga förtroendevalda och tjänstemän att prova på att kasta varpa på Björkliden.
- Vi får se om nämnden nappar på det. Det kan kanske vara roligt, säger fritidschefen Lars Louthander.
Varje år delar Finspångs kommun ut nästan två miljoner kronor i kontantbidrag till olika föreningar.