Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter 16 år fick Lars rätt mot kommunen

Finspångs Tekniska verk får inte längre bryta grus från en täkt i Rommetorp. Det slår Miljööverdomstolen fast i en dom. Beslutet innebär en seger för Lars Bertilsson som kämpat mot täkten i 16 år.

Foto:

GRYTGÖL2010-03-04 03:00
Ärendet gäller en seglivad tvist mellan Tekniska verken och boende i Rommetorp, Grytgöl. Kommunen har under många år hämtat grus från täkten i Rommetorp för att bland annat använda det som blandmaterial i betong. 2004 ansökte kommunen om tillstånd för fortsatt brytning. Verksamheten har mött hårt motstånd från boende i området. Lars Bertilsson som bor nära grustaget har kämpat i 16 år för att få ett slut på brytningen. Hans garage har spruckit av skakningar och bullret är ett ständigt problem. - Det har skötts bedrövligt, berättade han för Folkbladet i samband med ett överklagande till länsstyrelsen 2005. Nya regler
Det såg länge ut som om han kämpade förgäves. Länsstyrelsen och Miljödomstolen sade ja till fortsatt verksamhet i täkten under 15 år. Men efter överklagade av besluten har han nu fått Miljööverdomstolen på sin sida. I domen lyfts fram att nya bestämmelser i miljöbalken säger att brytning av naturgrus inte ska göras om det är tekniskt möjligt att använda annat material. Exempelvis kan krossat berg användas som ballast i betong. Kort avstånd
- Miljööverdomstolen finner inte att bolaget har visat att detta förfaringssätt skulle vara ekonomiskt orimligt, skriver domstolen i sin motivering. Domstolen anser också att avståndet från brytningsområdet och Lars Bertilssons hus är för kort, och därför är verksamhetens placering olämplig. Domen innebär att hovrätten upphäver tidigare beslut i Miljödomstolen och länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om