– Det har gått dåligt under många år. Under de fyra till fem senaste åren har vi haft en omsättning på lite drygt 30 miljoner kronor. Det krävs minst det dubbla. Vi har försökt att få upp volymerna, men har inte lyckats.
Det säger ägaren Anders E Berg i koncernen Berg Group. Grytgöls Bruk ägs sedan drygt 20 år av Berg Wire Group, som i sin tur ingår i Berg Group. Grytgöls Bruk arbetar idag med tråddragning inom svetstråd, häfttråd, manufakturtråd och kartongtråd.
Kunderna finns främst i Sverige, Finland, Norge och Tyskland.
– Vi hade en förhoppning att vi skulle kunna få ordning på bolaget i år och hade lagt en budget som var positiv. Men så kom coronan. Det har gjort att vi har tappat en del kunder och därmed efterfrågan till följd av pandemin. Problemen beror inte bara på coronan, men det blev spiken i kistan, säger Anders E Berg.
Nedläggningsbeslutet kommer inte som någon direkt överraskning på golvet i Grytgöls Bruk.
– Det är inte roligt, men det kom inte som en chock.
Så sammanfattar Ove och Eva Hansen känslorna. Ove har 48 år bakom sig och hustrun Eva 42. När de började på 1970-talet var det över 100 anställda. De har upplevt många kriser.
Så stora förhoppningar om nya jobb har de inte. För Ove hägrar pensionen.
Fredrik Kalm är platschef från den 1 augusti efter att ha varit säljare i tio år. Tre dagar senare kom beskedet om varsel.
– Det kändes som vi var inne i en positiv trend, att det höll på att vända. Sedan kom coronan och allt mattades av.
– Vi får hoppas att det kan komma en ny intressent, det vore roligt, säger Fredrik Kalm.
Stefan Laszlo är produktionschef och har jobbat sedan 1975.
– Det är en epok som går i graven. Samhället kommer att tystna. Elförsörjning, väghållning med mera riskerar att bli sämre när det inte finns ett bruk på orten, säger han.
– Vi kommer att respektera alla uppsägningstider, som är på mellan några månader och upp till ett år, säger Anders E Berg.
– Vi kommer också att respektera våra kunders order och situation. Vi kommer att producera så att deras omställning blir så bra som möjligt.
Anders E Berg tror att fabriken kommer att stängas i början av nästa år. En del maskiner, liksom tillverkning, kan komma att föras över till fabriker i Lesjöfors och Söråker.
Han tror inte på att någon annan kommer att överta fabriken i Grytgöl.
– Det är inte aktuellt, vi måste se verkligheten som den är. Vi äger fabriken, men vad som ska hända med den är något vi inte tagit ställning till ännu. Det har varit semestrar, säger han.
Hur känns det att vara den som lägger ner en fabrik som startade på 1650-talet?
– Det känns givetvis inte bra, det är inte någon positiv merit. Vi är inte vana att lägga ner företag, säger Anders E Berg.
– Men vi har kämpat i många år för att reda ut det, men det har inte gått. Det får vi acceptera, säger han.
Finspångs kommun har inte fått någon information och någon sådan skyldighet finns inte.
– När det gäller storvarsel går vi in med åtgärder, men inte i ett sådant här fall. Sedan är det jättetråkigt att ett anrikt företag försvinner, säger kommunalrådet Ulrika Jeansson (S).
Hon tycker också att Grytgöl skaffat sig en profil vid sidan av Bruket.
– Det finns mycket annat som är Grytgöl. Samhället har skapat sig en profil på egen hand när bruket har minskat under jättemånga år.
Hon nämner Grytgöls IK som ett exempel, en förening som inte bara är idrott utan också har en samhällssektion.