Trots att det var några kvar till 1 december och första öppningsdagen kom skolbibliotekarie Maria Karlsson med böckerna redan på måndagen. En kartong med 15 böcker. Hon ställde upp dem på en hylla på andra våningen strategiskt placerade där alla barn passera på väg till och från maten varje dag.
Eleverna är uppdelade i tre grupper, förskola–klass 2, klass 3–4 och klass 5–6 och böckerna valda efter de olika åldrarna.
– Var tredje dag kommer alltså varje grupp att få öppna en bok, instruerade hon de församlade eleverna.
Böckerna är sedan skolans egna och kan lånas eller användas för högläsning i klassen.
Maria Karlsson är ny skolbibliotekarie i Grytgöls och Hällestads skolor från höstterminens start. Det till 40 procent, resterade tid är hon ungdomsbibliotekarie i Finspång.
– Det har betytt jättemycket. Hon kan tipsa oss om lämpliga böcker för de olika åldrarna, men också komma med mycket inspiration, säger Angelica Sjöstrand, läs- och skrivutvecklare men just nu utlånad som klasslärare för klass 3–4 i Grytgöl.
Kanske adventsböckerna kan vara en av flera vägar att hjälpa barnen att hitta läslusten.
I skolan läser barnen mycket, men det gäller att få dem att hemma lägga undan ”paddan” eller mobilen, sluta med dataspelet eller stänga av TV:n och istället välja en bok.
– När någon ber att få läsa litet till, eller frågar om de får ta hem boken och fortsätta, då har vi lyckats, säger Angelica Sjöstrand.
Vad paketen innehåller ville inte Maria Karlsson avslöja, bara att det i den äldsta gruppen även fanns några böcker på engelska.
Nu ser barnen fram mot fredag 1 december när man äntligen får öppna det första paketet.