Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företaget stänger anläggningen – flyttar till Västerås

Harju Elekter stänger sin anläggning i Grytgöl och lämnar orten. På företaget arbetar just nu 16 personer. "Vi har ett för högt kostnadsläge och måste bli effektivare och mer lönsamma", säger Peter Tomczak, informationschef på företaget.

Harju Elekter lämnar Grytgöl under 2022. Alla anställda har fått erbjudande om att följa med till den nya anläggningen i Västerås.

Harju Elekter lämnar Grytgöl under 2022. Alla anställda har fått erbjudande om att följa med till den nya anläggningen i Västerås.

Foto: Harju Elekter

Grytgöl2021-12-14 08:00

Det är dock inte en konkurs det handlar om, där personalen förlorar sina jobb. 

– Nej, tvärtom. Samtliga personer som arbetar i Grytgöl har fått erbjudande om att följa med till den nya enheten i Västerås. Hur personalen ställer sig till det vet vi inte ännu. De har till februari på sig att svara och vi räknar med produktion i Grytgöl hela 2022, säger Peter Tomczak.

Det är inte bara anläggningen i Grytgöl som försvinner. Harju Elekters enheter i Borlänge och Stockholm läggs också ner under nästa år.

– Det är totalt 16 anställda på de enheterna. Även de erbjuds att följa med till Västerås. Vi behöver ha med oss kompetensen för att fortsatt vara starka på konstruktionssidan. Det som koncernen har bestämt är ingen neddragning, utan en satsning för att vi ska bli mer lönsamma på sikt, berättar Peter Tomczak.

Just nu finns Harju Elekter på fem platser i Sverige.

– Vi har ett för högt kostnadsläge. Vi behöver en modernare och mer samlad produktion och det får vi i och med den nya anläggningen i Västerås. Att transportera nätstationer, som tillverkas i Estland, på lastbil från hamnen i Stockholm till Grytgöl är inte optimalt. Att i stället köra till och från Västerås sparar tid, pengar och miljö.

Har flytten något med pandemin att göra?

– Nej, ingenting. Vi har inte märkt av några minskade affärer. Det vi har märkt är att det har tagit längre tid att få hem vissa komponenter.

Hos Harju Elekter i Grytgöl tillverkas större teknikhus för elkraft. Kunder är de stora energibolagen i Sverige. 

– Marknaden för teknikhus ökar. Vi tillverkar också stationer för snabbladdare till elbilar. Vi har även startat tillverkning av teknikhus för fiber på landsbygden, säger Peter Tomczak.

Har ni fått indikationer på hur många i personalen som vill följa med till Västerås?

– Nej, inte ännu. Företaget kommer hjälpa till att hitta nya bostäder. Vi hjälper också till med kostnaden för pendling under en övergångsperiod.

Zoran Stanic, ombudsman på IF Metall, har varit delaktig i samtalen mellan företagsledning och anställda.

– Det finns frågor och oro bland våra medlemmar i och med flytten. Men det finns en bra dialog mellan parterna, säger han. 

Harju Elekter AB är noterat på den estländska börsen och omsätter 1,5 miljarder svenska kronor per år. 

Karta: Harju Elekter AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!