Anders Hultin har jobbat inom skolan i hela sitt liv. Tillsammans med Mats Olin har han nu skapat guiden på nätet som ska underlätta för föräldrar, skolpersonal och huvudmän att påverka skolan åt rätt håll. Detta görs genom Skolverkets så kallade "Salsamodell", ett mätinstrument som mäter tre faktorer; vilken utbildningsnivå föräldrarna har, andelen nyinvandrade elever kombinerat med elever med okänd bakgrund samt andelen pojkar och flickor.
Modellen räknar ut vad skolans genomsnittliga meritvärde i årskurs nio borde vara med tanke på de här tre faktorerna. Sedan kan man se om skolan lever upp till förväntningarna, eller är bättre eller sämre. Utifrån det ska man sedan kunna vidta lämpliga åtgärder.
– Jag har själv fem barn, varav ett i nian, och jag vet att man går mycket på rykten när man ska välja skola. Man behöver flera källor för att göra ett klokt val och då blir vi ytterligare en pusselbit. Det är mycket diskussioner om skolkvalitet och skolval och vi är övertygade om att det behövs bättre information om vad skolorna är bra och mindre bra på. Det tycker jag att vi kan visa här nu, säger Mats Olin som är projektledare för sajten.
Tanken med sajten är inte att alla ska välja bort en skola med mindre bra resultat, eller sämre resultat än det förväntade. Snarare ska den vara ett instrument för de som söker information att exempelvis ha med sig till föräldramötet.
– Om man ser att exempelvis matteresultaten är sämre än förväntat så kan man ifrågasätta vad som görs på skolan. Det är viktigt för de elever som går i skolan, och för de som ska välja skola, säger Mats Olin.
Någon risk att barn till mer upplysta föräldrar väljer bort vissa skolor, tror han inte finns.
– Jag tror verkligen på att alla ska kunna välja vilken skola barnen ska gå i. Och även om man går i en dålig skola, måste man få verktygen att kunna göra något åt det, säger han och utvecklar:
– Jag tror att skolorna generellt kommer att bli bättre om föräldrarna ställer mer krav. De skolor som inte lever upp till förväntningarna måste få veta det och få frågan: vad gör ni åt det?
Han ser även en annan viktig aspekt:
– Det finns de skolor som har höga betyg, men som inte når upp till förväntningarna enligt Salsa. De borde alltså prestera ännu bättre och det måste man också observera och fråga sig varför de inte gör det?
Skolorna i Norrköping är först ut på sajten, som sjösätts nu i veckan. Viss information är gratis, medan det kommer tas ut en avgift för att kunna ta del av allt, genom en slags prenumerationstjänst.