Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stadsodling en växande trend

Tomater, chili och basilika. Det grönskar i de två pallkragarna på Bråboplan. Eva Cederwall vattnar odlingarna i parken.

Skörd. Chili.

Skörd. Chili.

Foto: Mikael Strand

GRÖNT2016-09-10 06:30

Bråboplan är sedan i våras det senaste tillskottet i stadsodlingsprojektet i stan, kopplat till föreningen Stadsodling Norrköping och Studiefrämjandet. Sedan tidigare finns pallkragar i Vasaparken och på Plankgatan, allt i en offentlig miljö för att inspirera andra.

Odlingarna vid Bråboplan, ovanför Marielund och Röda stan, har initierats av bildkonstnären Eva Cederwall som bor i en lägenhet vid Bråboplan och har parken alldeles utanför fönstret.

Intresset för stadsodling har vuxit fram, berättar hon. Hon älskar att ha färska örter och kryddor i maten, men har ingen egen trädgård eller kolonilott.

– Det utvecklades från att själv vilja kunna odla, fast inte riktigt ha möjlighet, och sedan började jag prata med folk som tipsade mig om stadsodling, säger hon.

Hon fick kontakt med föreningen, dess ordförande Stefan Arrelid och Studiefrämjandet.

Det visade sig också att Eva Lundgren Stenbom som bor i närheten hade en kvinnogrupp i invandrartäta Marielund.

– Så vi slog ihop våra idéer. Plötsligt hade projektet ett integrationsperspektiv också, berättar Eva Cederwall.

Hon beskriver Bråboplan som ett ”ingenmansland”, mellan Marielund och Röda stan.

– Här bor det lite allt möjligt folk, säger hon och skrattar.

– Det ger att det kan bli en naturlig mötesplats för alla, på ett annat sätt. Och parken här kändes lite anonym – men ändå med massor av potential.

– Plötsligt i våras hade vi två pallkragar och jord, och frön dök upp från höger och vänster. Folk tyckte att det var roligt, säger Eva Cederwall.

– I april sådde vi fröna. Den dagen kom en familj, som sett att vi höll på att greja här, med bord, soffa och stolar.

Nu står den skänkta trädgårdsgruppen också i parken. Vid pallkragarna finns även ett litet fröbibliotek, där man kan byta fröer med varandra.

Kvinnogruppen från Marielund var med och planterade, och alla grannar vid Bråboplan var inbjudna. Under sommaren har de engagerade turats om att vattna.

Fyra teman återkommer i Eva Cederwalls konstnärskap: mångfald, hållbarhet, jämlikhet och att inspirera. Hon har också ett fotoprojekt som handlar om integration och hur det kan gå till på vardagliga sätt.

– Man odlar tillsammans, lagar mat tillsammans, man utövar något som man är intresserad av och hittar varandra i intresset. För mig är det här en övning i att förstå hur det fungerar, säger Eva Cederwall.

Fakta

I pallkragarna på Bråboplan har det under sommaren odlats lök, persilja, chili, koriander, basilika, bladpersilja, gräslök, tomater, rödbetor och morötter.

Just nu står det två lådor här. Förhoppningen är att det ska bli fler nästa år.

Studiefrämjandet och föreningen Stadsodling Norrköping har bidragit med pallkragarna och jord.

"Det går att starta upp i liten skala", säger Eva Cederwall.

Kommunen har sagt ja till att pallkragarna får stå här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om