Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Laget som tog guld i USA

Lingon & Dill BBQ Team tog guld i dessertkategorin i den stora grilltävlingen i Houston, USA. ”Superkul”, säger Morgan Lundin.

Prisceremoni. Morgan Lundin tar emot pokalen. Och ja, han och Emelie har med sig varsin egen cowboyhatt hem.

Prisceremoni. Morgan Lundin tar emot pokalen. Och ja, han och Emelie har med sig varsin egen cowboyhatt hem.

Foto: Privat

GRILLTÄVLING2018-02-28 15:00

”Vi lyckades bli världsmästare i kategorin ”dutch oven” där det går ut på att göra den bästa desserten med en gjutjärnsgryta på elden”, skrev Morgan Lundin på Facebook strax efter vinsten.

”Vi är det första internationella lag någonsin, i tävlingens 44-åriga historia, som lyckats ta guld i en kategori”, konstaterar han också.

Nu är Morgan Lundin och hans sambo Emelie Jeppsson tillbaka i lunchvardagen på sin restaurang Lingon & Dill i Skärblacka, tillbaka till snö och kyla efter de varma dagarna på jättearenan i Houston, med boskapsauktion, hästar och rodeo – och grilltävlingen, där Lingon & Dill BBQ Team var ett av sju internationella lag.

De övriga två i laget är Tim Ahlgren, Göteborg, och Michael Bonta, Norrköping.

– Vi bakade i den här gjutjärnsgrytan en chocolate mud cake, som vi fyllde med en saltkola. Ovanpå det spritsade vi som en karamelliserad banan och så tog vi mud caken på igen, så det blev som en liten bakelse. Sedan gjorde vi en mirror glaze och hällde den över och garnerade med jordgubbar, hallon och kolsyrat socker, berättar Morgan Lundin om den vinnande desserten.

Många av de andra 250 lagen gjorde pajer.

– Vi tänkte att vi gör någonting helt annat, som de aldrig har sett.

Förstapriset: en stor pokal prydd av två boots och en cowboyhatt i brons.

– Fantastiskt roligt! säger Morgan Lundin om vinsten.

Världsmästare igen på dessert – förra gången var i Irland i höstas.

I de andra kategorierna bringa, kamben och kyckling blev det inga medaljer i USA.

– Vi kom som bäst på plats 50 med våra ribs. Det är otroligt vilken hård konkurrens det var.

Att gå omkring på jätteområdet i Houston, där de amerikanska lagens grilltält var större än restaurangen i Skärblacka, var en upplevelse.

– Det var helt sjukt! De är superduktiga på att arrangera tävlingar.

Lingon & Dill BBQ Team hade tre grillar och ett fem gånger fem meter stort tält, som de fått låna av arrangören.

– Den dagen vi fick pris stod det 100 000 i publiken, berättar Morgan Lundin.

– Två dagar i sträck kom folk och skakade hand med en och ville ta kort. Man kände sig lite som en rockstjärna för en stund.

Hela resan, med anmälningsavgift, kostade 120 000 kronor. Om det var värt det? Ja, säger Morgan Lundin.

– Man måste göra någonting här i livet.

Fakta

Fler än 250 lag tävlade i World’s Championship Bar-B-Que Contest på Houston Livestock Show och Rodeo i USA.

Världsmästare i dessertkategorin blev Lingon & Dill BBQ Team.

Svenska konsulatet kom förbi med flaggor som det svenska laget kunde vifta med.

Alla prispengar gick till välgörenhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om