”Vi lyckades bli världsmästare i kategorin ”dutch oven” där det går ut på att göra den bästa desserten med en gjutjärnsgryta på elden”, skrev Morgan Lundin på Facebook strax efter vinsten.
”Vi är det första internationella lag någonsin, i tävlingens 44-åriga historia, som lyckats ta guld i en kategori”, konstaterar han också.
Nu är Morgan Lundin och hans sambo Emelie Jeppsson tillbaka i lunchvardagen på sin restaurang Lingon & Dill i Skärblacka, tillbaka till snö och kyla efter de varma dagarna på jättearenan i Houston, med boskapsauktion, hästar och rodeo – och grilltävlingen, där Lingon & Dill BBQ Team var ett av sju internationella lag.
De övriga två i laget är Tim Ahlgren, Göteborg, och Michael Bonta, Norrköping.
– Vi bakade i den här gjutjärnsgrytan en chocolate mud cake, som vi fyllde med en saltkola. Ovanpå det spritsade vi som en karamelliserad banan och så tog vi mud caken på igen, så det blev som en liten bakelse. Sedan gjorde vi en mirror glaze och hällde den över och garnerade med jordgubbar, hallon och kolsyrat socker, berättar Morgan Lundin om den vinnande desserten.
Många av de andra 250 lagen gjorde pajer.
– Vi tänkte att vi gör någonting helt annat, som de aldrig har sett.
Förstapriset: en stor pokal prydd av två boots och en cowboyhatt i brons.
– Fantastiskt roligt! säger Morgan Lundin om vinsten.
Världsmästare igen på dessert – förra gången var i Irland i höstas.
I de andra kategorierna bringa, kamben och kyckling blev det inga medaljer i USA.
– Vi kom som bäst på plats 50 med våra ribs. Det är otroligt vilken hård konkurrens det var.
Att gå omkring på jätteområdet i Houston, där de amerikanska lagens grilltält var större än restaurangen i Skärblacka, var en upplevelse.
– Det var helt sjukt! De är superduktiga på att arrangera tävlingar.
Lingon & Dill BBQ Team hade tre grillar och ett fem gånger fem meter stort tält, som de fått låna av arrangören.
– Den dagen vi fick pris stod det 100 000 i publiken, berättar Morgan Lundin.
– Två dagar i sträck kom folk och skakade hand med en och ville ta kort. Man kände sig lite som en rockstjärna för en stund.
Hela resan, med anmälningsavgift, kostade 120 000 kronor. Om det var värt det? Ja, säger Morgan Lundin.
– Man måste göra någonting här i livet.