Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olaglig röra avslöjad i Skandiahuset

Efter bränderna i gamla Skandiateatern uppdagades ett bristande brandskydd och en riktig härva kring uthyrningen av ”bostäderna” i huset lyftes fram i ljuset.

Tomt. Ingen får bo i huset längre.

Tomt. Ingen får bo i huset längre.

Foto: Carolina Nilsson

GRÄV2017-12-11 07:00

Det var Sveriges Radio Östergötland som nystade upp händelserna i fastigheten där gamla Skandiateatern ligger. Där huserar numera Stage Skandia, en ny mötesplats för unga, och det var veckan efter deras invigning i oktober som de två bränderna blossade upp.

– Vi tror dock inte att de har med vår verksamhet att göra. Det finns inga hot eller så, säger fritidsgårdschef Lars Zetterholm.

Där och då gjorde räddningstjänsten en brandskyddsbesiktning där det framkom att det fanns ett bristande brandskydd i fastigheten. Bland annat hade en vägg satts upp, med kodlås i dörren, vilken blockerade en utrymningsväg. Räddningstjänsten anmälde detta till kommunen, som är tillsynsmyndighet, som förutom ett bristande brandskydd såg något mer när de kom på plats:

– Det skulle vara kontor men det var inte det vi såg. Det var boenden i de här rummen, säger Denis Alijagic, bygglovshandläggare på kommunen till Sveriges Radio Östergötland.

Man upptäckte att kontorslokaler, utan tillstånd, förvandlats till hyreslägenheter – helt enkelt svartbyggen. Inspektörerna beslutade då att delar av boendet skulle stängas så fort som möjligt. Sedan beslutades att hela huset skulle utrymmas och beläggas med användningsförbud, förutom Kulturskolans verksamhet.

– Plan två, tre och fyra har vi stängt. Dels har de byggt om kontor till bostäder, dels är inte brandskyddet okej, säger Marika Eriksson, chef för bygglov i Norrköpings kommun.

Vad händer med fastigheten nu?

– Just nu ligger bollen hos fastighetsägaren. Vi gör inget mer då huset är utrymt, säger hon.

Det är Linköpingsbaserade WF Korpen AB som äger fastigheten. Det är dock inte de som hyrt ut ”bostäderna”. Det har i stället företaget Egosum AB, med säte på Vikbolandet och vars verksamhet bland annat ska ”bedriva konsultverksamhet inom social verksamhet och korttidsuthyrning av bostäder främst till kommuner och landsting”, gjort. På WF Korpen AB är man fåordig om hur mycket man vetat om vad som skett i huset.

– Vi har vidtagit åtgärder och jag har egentligen inga fler kommentarer, säger delägaren Andreas Hellgren när Folkbladet ringer upp.

Men kan du säga något om hur detta har kunnat ske?

– Det är en kombination av en massa saker med flera inblandade, bland annat kommunen. Det finns inte bara en syndabock. Mer vill jag inte säga.

Hyr Egosum ut fler bostäder i era fastigheter?

– Nej.

Vad gör ni med fastigheten nu?

– Vi förbereder för att förändra fastigheten och renovera den.

Blir det bostäder eller kontor?

– Vi vet inte än. Men vi kommer göra en utredning och den här gången kommer vi göra allt rätt i kombination med kommunen och myndigheter, säger Andreas Hellgren, som vill poängtera att WF Korpens största ambition med huset alltid har varit, och är, att hålla teatern vid liv.

– Vi har varit totalt ointresserade av bostäderna. Det är teatern vi jobbar med, för att få den att leva. Så bostäderna har hamnat på sidan om.

I takt med att bristande brandskydd och olagliga boenden rullas upp, avslöjar Sveriges Radio Östergötland att de kontrakt som Egosum skrivit med hyresgästerna är skrivna på papper med Norrköpings kommuns logga på. Det har resulterat i att en kommunanställd utreds för att i hemlighet ha försett hyresvärden med kommunens avtalspapper. Kommunen kan även komma att vidta åtgärder mot den privata hyresvärden.

– Jag ser allvarligt på det här! Det blir otydligt för medborgarna om vad som kommer från kommunen och vad som är privat, säger Yvonne Thilander chef för socialkontoret i Norrköping, till Sveriges Radio Östergötland.

Till radion kommenterar Egosum i ett sms att blanketterna ”använts av misstag”. Mer vill de inte säga om det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!