Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Börschefen som odlar sitt kulturintresse

Kultur, ekonomi och samhällsintresse går hand i hand för den legendariske börschefen Bengt Rydén.

Grattis. Förre börschefen Bengt Rydén fyller 80 år.

Grattis. Förre börschefen Bengt Rydén fyller 80 år.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Grattis2016-10-29 17:00

För några år sedan skrev journalisten Jan Gradvall en uppmärksammad krönika i Dagens Industri, om att franska affärsmän drar lott om vem som ska gå på middag med sina svenska branschkollegor. Svenska affärsmän betraktas nämligen som sådana tråkmånsar, utan intressen och förmåga att prata om annat än pengar och golf.

Dessa fransmän kan inte ha haft nöjet att träffa den förre börschefen Bengt Rydén. Han är så långt ifrån ett vandrande aktiediagram man kan komma. Dessutom är han självutnämnd frankofil som behärskar språket, har ett hem i Languedoc och på fritiden skriver böcker om franska viner, vilket bara är ett av hans många intressen. Språk, musik och litteratur får också räknas dit, som den gamla latinstudent och humanist han är.

Att han blev ekonom var mest en slump. Hans föräldrar saknade högre utbildning och det fanns inga självklara fotspår att gå i. Men en kamrat tyckte att ”med dina betyg skulle du kanske komma in på Handelshögskolan. Ska du inte försöka?” Sagt och gjort, Bengt sökte, kom in, och fick så småningom möjlighet att doktorera på Handels och bedriva forskning på Stanforduniversitetet i USA.

Sedan följde en mångsidig karriär. Från universitetsforskning till chefredaktör. Från journalistiken tillbaka till samhällsforskningen som vd för Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, där han livligt deltog i samhällsdebatten. Sedan vidare till finansmarknaden som börschef och ordförande för Sjunde AP-fonden.

Vänner har alltid varit viktiga för honom, och han har aldrig nöjt sig med att enbart umgås med människor ur sitt eget yrkesområde. Detta, och hans breda samhällsintresse, tror han är förklaringen till att även hans yrkesliv har blivit så mångfasetterat.

– Bredden på mina intressen och min vänkrets tror jag har varit viktiga för min personliga utveckling och därmed också för min yrkesutveckling. Och att jag har fått möjlighet att jobba på så olika områden, det har varit väldigt spännande för mig personligen.

Som börschef skrev han in sig i historien som den som ledde Stockholmsbörsen in i den digitala eran. När andra ville bygga ett nytt dyrt hus åt den svällande börsen tänkte Bengt Rydén tvärtom - varför inte bygga ett virtuellt börshus i stället? Så blev Stockholmsbörsen den första i världen att stänga börsgolvet och drivas som aktiebolag i vinstsyfte.

Men etikfrågor har också engagerat honom. Som börschef månade han om småspararna, som ordförande för AP7 om pensionärerna. Han har ofta lobbat för vikten av etiska diskussioner i näringslivet och var ledamot i den statliga Förtroendekommissionen.

Vid snart 80 är hans kunskaper och erfarenheter fortfarande efterfrågade som styrelsemedlem och rådgivare. Och när han gradvis har trappat ned har det inte varit svårt att fylla tiden med annat som ger livet mening.

– Jag kommer att fortsätta ägna mig åt att odla mitt vinintresse, läsa litteratur, delta i samhällsdebatten och umgås med vänner.

Bengt Rydén

Fyller: 80 år den 30 oktober.

Gör: Ekonomie dr och styrelseproffs. Senior advisor hos Hallvarsson & Halvarsson. Chefredaktör för Veckans Affärer 1971–1973, vd för SNS 1974–1984, chef för Stockholmsbörsen 1985–1998. Ordförande för Sjunde AP-fonden 1999–2008. Ordförande för internationella börsfederationen 1995–1996. Har fått kungens medalj i Serafimerordens band.

Bor: I Stockholms innerstad, i Mariefred och i Agde i Sydfrankrike.

Familj: Gift sedan 55 år med Monica Tillberg, pensionerad gymnasielärare.

Så firar jag födelsedagen: Med en mottagning.

Om att fylla 80: ”Jag känner mig fortfarande ung i huvudet – men inte i kroppen.”

Läser just nu: Alexander Solzjenitsyns ”Cancerkliniken”.

Gör mig lycklig: Sinnesro, närhet och kärlek.

Saker som engagerar: ”Att alla mina vänner lever ett bra liv. Jag vill bidra till det genom att värdera vänskap högt och hålla fast vid de relationer som går tillbaka till barndomen och ungdomen. Det är en krydda i tillvaron, att se hur alla utvecklas med åren och att se att vänskap kan vara bestående.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!