Det senaste avsnittet av TV3:s Trolljägarna handlade om Granskning Sverige, som enligt programmet under ett par år fungerade som en trollfabrik.
Journalister, tidningsredaktioner och politiker fick ta emot samtal från Granskning Sverige som ifrågasatte sanningen i deras arbete.
Samtalen spelades in, klipptes och lades upp på Youtube. Inläggen delades och i trådarna spreds hat och hot.
I februari 2017 publicerade Eskilstuna-Kuriren sin granskning av Granskning Sverige, en prisad reportageserie, Den svenska trollfabriken. Våren 2018 stängde Youtube ner Granskning Sveriges konto, men klippen dök upp igen på andra sidor.
En av de som var aktiva i Granskning Sverige var Nina Drakfors, i dag fritidspolitiker för SD i Norrköping.
Hon är ersättare i två nämnder och sambo med oppositionsrådet Matthias Olofsson (SD). Hon har en Facebook-sida, ”Om sanningen ska fram”, och två kanaler på Youtube.
I Trolljägarna framgår att Drakfors är den enda av de tidigare ansvariga för Granskning Sverige som varit öppen med sin identitet från start, och att hon hoppade av Granskning Sverige före Eskilstuna-Kurirens granskning.
Programledarna för Trolljägarna har försökt få intervjuer med de som representerade Granskning Sverige men uppger att de avböjt medverkan. Drakfors ska ha krävt ersättning för att intervjuas.
På sin Facebooksida skriver Drakfors: ”Det är ingen hemlighet att jag varit engagerad i Granskning Sverige" och att programmet Trolljägarna valt "att sprida negativa påståenden som de inte kan belägga.”
– Vi har ringt till maktetablissemanget för att ställa frågor, säger Nina Drakfors som menar att Eskilstuna-Kurirens granskning innehåller felaktigheter och lögner.
– Det är en massa påståenden som sprids som inte är sanna, och media fortsätter att rewrita de här felaktigheterna utan att ens reflektera över om det är sant eller inte.
Hon säger att hon lämnade Granskning Sverige i december 2016, för att i stället arbeta politiskt och parlamentariskt. Ändå blev hon uthängd som trollmamma som ledde Sverges största trollfabrik, säger hon.
Hon förnekar att Granskning Sverige skulle varit någon trollfabrik och tycker inte att det är god journalistik att använda epitetet trollfabrik.
– Jag har jobbat med människor i hela mitt liv, jag är tidigare socialdemokrat, och har gått över till SD, jag är socialsekreterare och jobbar med försörjningsstöd, och har gjort det i tio år, och bara för att jag har engagerat mig och ringt makthavare, som vi gjorde i Granskning Sverige, så har jag blivit uthängd till att vara rasist, fascist, Putinförespråkare, högerextrem och trollmamma.
Hon säger att hon inte avböjt medverkan i Trolljägarna, men att hon inte ville att de skulle jaga henne i Norrköping, utan att hon ville komma till Stockholm och få betalt för resan.
Trolljägarnas arbetssätt är att stressa människor så de ska säga något dumt, och så ska de skämmas ut inför kollegor och familj, säger Drakfors.
Var det inte samma sak ni gjorde mot journalister och politiker?
– Nej, det var det inte. Människor som har makt har också ett ansvar. Jag har ingen makt. Jag har ingen stor propagandaapparat.
Hon har inte helt slutat ringa upp och ställa frågor, om vinkeln på någon artikel, säger hon, men lägger inte ut samtal i samma omfattning, "för jag vill jobba politiskt och parlamentariskt".