Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stormen gjordemånga strömlösa

Västliga vindar som i byarna nådde 27 meter i sekunden drog in över Västsverige och nordvästra Götaland på lördagsmorgonen. Kring 6 000 hushåll var utan ström vid sex-tiden.

GÖTEBORG2008-01-19 05:40

– Det kan bli den fjärde–femte värsta stormen i Sverige under 2000-talet, säger jourhavande meteorologen Bengt Lindström på SMHI.
Gudrun var den värsta och Per nummer två. Ovädret som drog in över Västkusten och nordvästra Götaland på morgonen har dock inte fått något namn.
SMHI räknar med trädfällningar och andra problem.
– Risken för trädfällningar ökar eftersom det är blött i markerna. Även vattendrag som Säveån och Upperudsälven kan svämma över på sina håll, säger Lindström.
Drar norrut
På morgonen blåste det rejält från väster ute till havs. På Väderöarna utanför Fjällbacka i Bohuslän blåste det 27 meter i sekunden i byarna och medelvinden var 23 meter i sekunden.
– Det är vår högsta notering just nu, säger Lindström vid sex-tiden på morgonen.
Över land var de högsta noteringarna vid Torpabron i nordvästra Götaland där det blåste 24 meter i sekunden. Stormen drar vidare mot nordost men väntas försvagas innan den på kvällen nått fram till norra Östersjön.
Många utan el
SOS Alarm och polisens ledningscentraler i Västra Götaland och Halland på morgonen inte fått några rapporter om några händelser, relaterade till ovädret. De stora elbolagen – Fortum, Vattenfall och Eon – hade tillsammans cirka 6 000 kunder som saknade el. Flest rapporterade hade Fortum med drygt 3 000 kunder utan el, men samtliga var i Stockholms län och det var oklart om de avbrotten hade någonting med ovädret att göra. Hos Vattenfall saknade 1 944 kunder i Väst- och Sydsverige el och i samma områden hade Eon 1 123 hushåll som blivit strömlösa.

När stormen svepte in över öarna i Bohusläns skärgård på morgonen uppmättes kraftiga vindstyrkor.
– Vi har nästan orkanbyar. Det blåser 32 meter i sekunden i vindbyarna ute vid Väderöarna och Måseskär, säger Eva Strandberg, jourhavande meteorolog vid SMHI i Norrköping.
Medelhastigheten längs kusten låg dock på 24 meter i sekunden.
Mer överraskande var väldigt starka vindar över land mellan Vänern och Vättern. Där uppmättes på morgonen blåst på 27 meter i sekunden.
Ovädret väntas kulminera i Bohuslän och Västra Götaland under förmiddagen för att sedan dra vidare österut vid lunchtid.

Stormen över Bohuslän och Västra Götaland bedarrade på förmiddagen och drog vidare österut. SMHI nedgraderade sin klass 2-varning för området.
– Men det kommer att fortsätta blåsa hårt, det avtar dock senare under dagen, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog vid SMHI.
Stormbyarna och de hårda vindarna väntades vid lunchtid och under eftermiddagen drabba östra Götaland, norra och östra Småland och områden kring Vänern och Vättern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om