SMHI utvidgade på torsdagskvällen klass 2-varningen till att gälla även för Östergötland. Men i morse nedgraderades den till klass 1. Blåsigt värre blir det ändå. Östgötatrafiken har till exempel valt att ställa in kustpilens alla tåg, sträckorna Linköping-Västervik och Linköping-Kalmar, med tanke på att spåren riskerar att få träd över sig. Där sätts istället bussar in. Övrig busstrafik vid Östgötatrafiken ska fungera, med vissa förseningar.
Redan tidigare hade klass 2-varning utfärdats för Västra Götaland, Halland, delar av Jönköpings län, Öland och Gotland. Men också för Skagerrak.
För resten av södra Sverige upp till Örebro och Stockholms län blir det också blåsigt. Där gäller den lägre klass 1-varningen för mycket hårda vindbyar. Det gäller även alla farvatten runt landet frånsett Kvarken och Bottenviken.
– Det är ett allvarligt läge, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.
Vindarna ökade i styrka redan på torsdagen, men det är på Sveadagen som den riktiga vinterstormen virvlar in.
Trafikverket befarar problem i tågtrafiken och beslutade i förväg att ställa in trafiken på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad redan från torsdagskvällen klockan åtta och minst fram till lunchtid på fredagen. Tågen mellan Borås och Varberg stoppas från klockan 8 på fredagsmorgonen och så länge stormen pågår. Flera mindre tågsträckor, de flesta i östra Småland, är också avstängda hela fredagsdygnet.
– De sträckorna är inte trädsäkrade och därför är det stor risk att träd faller över spåren. Men alla större sträckor är säkrade, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.
I och med klass 2-varningen ska allmänheten vara beredd på stora störningar i viktiga samhällsfunktioner och stora materiella skador. Träd kan knäckas av blåsten, det kan bli strömavbrott och takpannor kan fara iväg.
Allra värst väntas det bli i Göteborg och Bohuslän där vindstyrkan kan nå 27 meter per sekund i byarna.
– Prognosen pekar inte mot orkan, men det kan ändra sig, säger Eva Strandberg.
Lågtrycket har också med sig nederbörd. Snö från norra Dalarna och norrut och regn söderöver.
Delvis kan vi skylla stormen på den milda hösten.
– Den har bäddat för kraftiga januaristormar. Stormarna får kraft och energi från att havet är varmt, säger Eva Strandberg.
Stena Line har redan beslutat att ställa in färjan mellan Oslo-Fredrikshamn på torsdagskvällen liksom returen Fredrikshamn-Oslo tidigt på fredagen.
– Kaptenen tog det beslutet eftersom Stena Saga mer än de andra färjorna går på öppet hav, säger Jesper Waltersson, informatör på Stena Line.
Just för Skagerrak har också SMHI utfärdat en klass 2-varning.
För övriga Stena-färjor tas beslut om de ska gå som vanligt eller ställas in tidigt på fredagen.
Destination Gotland ställer in en tur från Visby till Oskarshamn på fredagen, samt returen tillbaka till Visby på kvällen.
Även Vattenfall höjer beredskapen inför eventuella störningar på elnätet. I första hand sker det genom att personalen i driftcentralen utökas, fordon och materiel förbereds för snabb insats och beredskapsstyrkan förstärks. Väderutvecklingen följs noggrant med hjälp av specialprognoser från SMHI för att snabbt kunna förstärka resurserna ytterligare om det blir nödvändigt
– Prognoserna visar på mycket hård vind vilket kan ställa till problem med att träd faller på elledningarna, säger Mikael Björnér, pressansvarig Vattenfall Eldistribution. Vi genomför sedan flera år ett stort investeringsprojekt där vi vädersäkrar elnätet, dvs gräver ned eller isolerar elledningar. Det ger en stabil elleverans till våra kunder men vid besvärliga oväder måste vi vara beredda på att det blir störningar. Vi har därför beslutat att öka beredskapen för att snabbt kunna komma ut och reparera eventuella fel i elnätet, fortsätter Mikael Björnér. (TT)