– Jag tror att det finns en risk att patienter har feldiagnostiserats med hjälp av den här metoden, säger doktoranden Hanna Hebelka Bolminger till TT.
Ryggsmärtor är den enskilt vanligaste orsaken till sjukskrivning hos män i Sverige och den näst vanligaste hos kvinnor, ett problem som kostar samhället miljarder. Åtta av tio personer beräknas någon gång drabbas av smärta i ländryggen.
Stora kostnaderI en annan Göteborgs-studie från 2005 följde några forskare patienter med ryggbesvär under två år och när de lade samman alla kostnader, som utebliven inkomst, sjukskrivningar och liknande, visade det sig att de stod för mellan en och två procent av BNP.
Den nya studien visar nu att det finns en betydande risk att patienter med ryggproblem har feldiagnostiseras när diskografi använts.
– Min förhoppning är att man helt och hållet frångår diskografi som diagnosmetod, säger Hanna Hebelka Bolminger.
Ännu ondareNär patienten kommer till doktorn med ont har man ibland använt sig av diskografi för att försöka avgöra vilken disk som smärtar.
En kontrastvätska sprutas in i en disk som sväller. Det gör då ännu ondare och detta har antagits indikera att problemet sitter i den injicerade disken.
Hanna Hebelka Bolminger har nu sett att trycket inte bara ökar i den aktuella skivan utan också i närmast angränsande diskar. Följden blir att smärtan patienten känner kan komma från en annan disk än den som testas.
– Eftersom diskografi används som beslutsunderlag för en ryggoperation bör den därför undvikas, säger hon.
DisksmärtaProblemet är att det fortfarande saknas ett tillförlitligt alternativ för att säkerställa varifrån smärtan kommer. Forskningen bör, enligt Hanna Hebelka Bolminger, koncentreras på att utveckla alternativa metoder.
– Jag tror det i första hand kommer att handla om bilddiagnostik i kombination med kirurgernas erfarenhet, och min forskning kommer att inriktas mycket på MR, magnetresonansbildtagning.
– En bit av lösningen tror jag är att med MR försöka mäta kemiska substanser och tidigt se vilken disk som förändras kemiskt för att se vilken som gör ont. (TT)