Är du en materialspelare som ständigt spanar efter den senaste drivern? Då är nog inte riktigt hickorygolf din melodi. Här är det gamla handgjorda klubbor som gäller.
– Det är en sport i sig att hitta klubbor som passar dig. Det tog tre år för mig att hitta nio klubbor, säger Johan Moberg.
Vi sitter i ett rum vid Klinga golfbana, sedan 2008 jobbar han som golftränare på Norrköping Söderköping golfklubb. Men golfen har varit Johan Mobergs livselixir längre än så. Han tog grönt kort som nioåring, var med i ungdomslandslag och har i 24 år haft golfen som jobb. För 13 år sedan blev han biten av hickory-varianten.
– Vi hade ett event här på banan med Jörgen Isberg. Det var en föreläsning och sedan fick vi prova på att spela hickorygolf.
Johan Moberg hann bara spela ett hål innan han var tvungen att avvika, men det räckte.
– Jag märkte direkt att det var kul och intressant. Det var en upplevelse att slå med de där klubborna.
Just klubborna är det som gör hickorygolfen till en egen sport. Klubborna måste vara från 1935 eller tidigare, det året var lite av en brytpunkt då stålklubborna började slå igenom på bred front och sedermera blev till massproduktion. Innan dess var det träskaft som gällde, därav namnet. Hickory är ett elastiskt träslag av valnöt.
Klubborna är handgjorda med lädergrepp och klubbhuvuden slipade för hand. Åren 1900 till 1935 kallas i hickorykretsar för golfens gyllene era.
De äldre handgjorda klubborna är ofta försedda med stämplar som visar på dess historia. Klubborna i Johan Mobergs bag är alla från 1919 och flera av dem är gjorda av Tom Stewart. Han är en av hickorygolfens mest kända tillverkare, han var verksam i det klassiska golfnästet St. Andrews i Skottland mellan 1893 och 1932.
– Det finns en historia i materialet. Klubborna är tyngre och träffytan är mindre, träffen på bollen är den stora skillnaden.
Nyare klubbor är mer förlåtande och du kan slå bollen längre. Spelar du med äldre klubbor så gäller det att träffa helt rätt på bollen annars blir du straffad.
– Hickorygolf är svårare helt enkelt, konstaterar Johan Moberg.
Efter att ha åkt till golfens förlovade land Skottland och deltagit i VM i Hickorygolf 2013 insåg Johan Moberg att han behärskade det historiska golfspelandet väl.
– Jag mötte en del gamla proffs och märkte att jag nog kan bli rätt så bra på det här. Då bestämde jag mig några år senare för att göra en ordentlig satsning. Den tog två år, jag ville göra det bra.
Och bra blev det. 2018 blev Johan Moberg världsmästare. I Skottland, där VM alltid avgörs.
– Det var en otrolig upplevelse. Många av banorna är från 1800-talet och det är så mycket kultur runtomkring. Så det hade varit en upplevelse oavsett om jag vunnit eller inte.
51-åringen har även en handfull SM-guld på sin meritlista. Det femte bärgade han i början på augusti i år när SM i hickorygolf avgjordes i Lundsbrunn. Då som alltid bar Johan Moberg tidsenliga kläder vilket innebär äppelknyckarbyxor, eller knickers, långstrumpor, skor och mössa i äldre tappning och en fluga.
– Det är inget måste, men det hör till. På en tävling klär sig 99 av 100 så och för mig är det halva grejen.
Johan Moberg är inte ensam om att vurma för det historiska golfspelandet i klubben. Sedan 2016 träffas ett 25-tal varje söndag för hickorygolf.
– Det är en bra och avkopplande hobby, konstaterar den forna världsmästaren.