Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu satsar hon på vegangodis

Från kokosbollar till vegangodis. Karin Jakobsson har sålt Cocosbollsfabriken till Sockerbagarna och hakat på vegotrenden.

Satsar på vego. Karin Jakobsson överlåter Cocosbollsfabriken i Skärblacka till Sockerbagarna. Hon har flyttat till Mjölby och gör vegangodis.

Satsar på vego. Karin Jakobsson överlåter Cocosbollsfabriken i Skärblacka till Sockerbagarna. Hon har flyttat till Mjölby och gör vegangodis.

Foto: Magnus Andersson

GODIS2017-08-31 12:00

Kokosbollstillverkningen – och tillverkningen av klassikern Norrköpingsfläsk, med hemligt recept – i Skärblacka överlåts den 1 september till Sockerbagarna i Norrköping.

– Från fredag gör jag inte kokosbollar längre, säger Karin Jakobsson.

Efter 5,5 intensiva år med kokosbollstillverkning först i Norrköping och sedan i Skärblacka går hon vidare med något hon redan börjat med vid sidan av kokosbollarna: vegangodis.

Samtidigt som hon flyttat till Mjölby, dit kärleken har tagit henne, bygger hon nu upp sin nya verksamhet: vegogodis, eller vegangodis, helt utan animaliska produkter.

– Jag har varit på lite vegomässor och har lite återförsäljare och får ett jättebra mottagande.

Det är en omsvängning, från kokosbollar till vegangodis?

– Dels har jag ätit lite vegetariskt, lite vego, själv till och från, och jag har en dotter som har varit vegetarian till och från. Jag fick en direkt fråga från en kompis som har en släkting som är vegan att ”du som är så bra på att göra godis, kan inte du göra veganskt godis?" Det finns inget gott, eller väldigt lite.

Det är klart att man måste kunna göra det, tänkte Karin Jakobsson. Och de rena ingredienserna tilltalar henne.

– Traditionellt godis innehåller mycket slaktavfall och insektsrester. Alla röda nyanser i vanligt billigt godis är från krossade löss. Gelatin kokar man på ögon, klövar, benhinnor och grisskinn, så man får det segt.

– Det är väldigt mycket äckligt. Man börjar prata mer och mer om mat – det är inte vara veganer som köper mitt godis.

Redan när hon gjorde kokosbollarna var hon noga med att inte ha onödiga tillsatser. Nu är det renodlat till att inte använda något som kommer från djurriket.

Hon har fått till segt godis genom att blanda pektin och ett algprotein och koka det i olika temperaturer.

Karin Jakobsson använder ingredienser som socker, sirap, frukter och bär, och mörk choklad, som inte innehåller mjölk.

– Det sega godiset kokar jag på riktig bär- och fruktpuré, som hallonpuré.

Lakritsrot, kokos och kokosmjölk kan man också använda i vegangodis. I sortimentet finns bland annat "seg saltlakrits", "mjuk fläderblom" och chokladpraliner.

Karin Jakobsson talar om en hållbarhetstanke, om hälsan och en ökad medvetenhet över hela jorden, med allt mer vegomat, och en medvetenhet om att de val man gör själv påverkar miljön.

Bland återförsäljarna av godiset finns två butiker i Norrköping och en i Linköping. Karin Jakobsson har också en webbshop.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om