Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu börjar mössen ta sig in

Har du möss som springer över köksgolvet? Då är du inte ensam. ”Möss är små gnagare som gärna tar sig in när det blir kallt ute”, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Möss, ett problem för många.

Möss, ett problem för många.

Foto: Åsa Hanell

GNAGARE2019-01-05 08:00

Flera personer som vi på Folkbladet pratat med vittnar om möss som tagit sig in i deras hus. De springer över köksgolven, gömmer sig vid soppåsen och hörs i väggarna. Enligt Håkan Kjellberg är detta inget ovanligt alls för den här lite kallare tiden på året, så har du påhälsning av möss är du knappast ensam.

– Det handlar oftast om stor eller liten skogsmus, som lever ute i naturen så länge det finns mat och temperaturen är gynnsam. Men när det börjar bli svalare tar de sig gärna in, ofta i boenden som ligger ute i skogsmark, terräng, fält, åkrar och ängar, säger han.

Många kanske inte ens märker av att det haft besök av möss – när våren kommer lämnar de oftast sin vintertillflykt och ger sig av till skogs igen. Andra störs av rasslande ljud, musspillning, starkt luktande urin eller avgnagda elledningar som i värsta fall kan leda till kortslutning och brand. Mössens spillning och urin kan sprida sjukdomar. Håkan Kjellberg tipsar om att i första hand använda sig av mekanisk bekämpning i form av godkända musfällor, för att försöka bli av med de ovälkomna gästerna.

– Då kan man kasta ut mössen. Använder man kemikalier vet man inte var mössen hamnar och i värsta fall kan ett husdjur hitta dem och äta upp dem. Det kan dessutom bli lukt.

Ska man använda fällor är det inte ost som gäller som bete, även om många tror det.

– Det har man bara i Disneysammanhang. Ost torkar och lossnar lätt från fällan! I stället kan man använda russin, choklad, nötter, socker och fett. Ta något som är lätt att forma och som sitter kvar på fällan, säger Håkan Kjellberg.

Hittar man spillning är det bäst att spraya med en blomspruta innan man torkar upp det. Allt för att undvika att andas in damm och partiklar där sporer och virus finns. Bäst av allt är förstås att försöka förebygga att mössen ens tar sig in.

– Se över hur du kan förändra hur du gör i exempelvis fritidshuset när du åker därifrån: vilka livsmedel lämnar jag och hur förpackar jag dem?, tipsar Håkan Kjellberg, och berättar att det inte behövs särskilt stort utrymme för att en mus ska ta sig in:

– Det kan räcka med en springa i en blyertspennas storlek.

Möss

Håll uppsikt på vinden. Kartonger med kläder är utmärkta boplatser.

Håll rent i källaren. Placera kartonger på hyllor.

Se till att mat inte ligger framme. Töm skafferiet i sommarstugan.

Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för gnagare.

Kontrollera att galler till golvbrunnar sitter fast.

Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.

En mus kan ta sig in genom ett 6–7 mm litet hål. Det är ungefär som diametern på en penna.

Plantera inte buskar och träd nära fasaden.

Undvik klätterväxter mot fasaden (gnagare kan klättra).

Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat som ska vinterförvaras intill fasaden.

Källa: Anticimex

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!