Den möjlighet Marbyborna har att kämpa emot kommunfullmäktiges beslut att lägga en stor del av gatukostnaderna på villaägarna vid omvandlingen av Marby är att vända sig till förvaltningsrätten för en laglighetsprövning enligt kommunallagen.
Förvaltningsrätten har då att bedöma om beslutet strider mot lagen, inte om det är rimligt eller korrekt utifrån någon avvägning.
Förbundsjurist Lena Södersten vid Villaägarnas riksförbund har tidigare sagt just det: att själva gatukostnadsbeslutet kan överklagas, genom laglighetsprövning, hos förvaltningsrätten, och att det som då prövas är om kommunen överskridit sina befogenheter eller gjort något formfel.
I verkligheten är det ganska svårt att få en förändring till stånd, klargjorde hon.
Folkbladet har tagit del av sexton överklaganden som kommit in till förvaltningsrätten, från Marbybor och från vägsamfälligheten i Marby.
En villaägare menar att det finns flera felaktigheter i gatukostnadsutredningen, vilket enligt hans uppfattning bör vara tillräckligt för att underlaget bör omarbetas och rättas till.
En annan menar att man bör räkna om beloppen så befintliga fastigheter endast belastas av de tillkommande kostnaderna på det befintliga vägnätet.
Fördelningen av gatukostnader ska ske på ett skäligt och rättvist sätt, påpekar en tredje som menar att så inte sker nu.
Norrköpings kommun ska delge domstolen sin inställning senast den 9 maj.