Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här är det tanken som räknas

Dammet syns lång väg. Långt före bullret från tröskan och traktorerna som gör sig hörda när vi närmar oss fälten kring gården Stora Berga.
Den här dagen får maskinerna - och människorna - jobba från tidig morgon till sen kväll.
Slutprodukten för vete-åkern blir inte en smarrig kanelbulle, det blir bränsle till en bil.

Rolf Zettervall rattar vant den stora Claas-tröskan. Men det går förstås åt fler för att jobbet ska bli gjort. Den här dagen bestod arbetsstyrkan 		     också av Fredrik, Ludwig och Erik, alla med efternamnet Jacobsson. Foto: Niclas Sandberg

Rolf Zettervall rattar vant den stora Claas-tröskan. Men det går förstås åt fler för att jobbet ska bli gjort. Den här dagen bestod arbetsstyrkan också av Fredrik, Ludwig och Erik, alla med efternamnet Jacobsson. Foto: Niclas Sandberg

Foto:

GÅRDEBY2007-08-18 06:00
Skördeperiod betyder mycket arbete för länets spannmålsbönder. Det
är en hektiskt tid när mycket måste stämma samtidigt.
Inte minst vädret har en avgörande betydelse. Den kommande veckan bjuder enligt SMHI på mycket skurar och ostadigt så det gäller att ösa på så fort fälten torkat upp.
För Fredrik Jacobsson på gården Stora Berga i Gårdeby utanför Norrköping är det just nu fullt fokus på veteskörden. När Folklbadet hälsar på håller man på att hämta in den del av grödan som ska säljas till Agroetanol för att bli bränsle och djurfoder.

Stort skörd - högt pris
Enligt kontraktet ska 288 ton levereras till fabriken i Norrköping, men Fredrik tror att det blir mer än så:
- Det ser ut att bli en bra skörd i år. Jag räknar med drygt 300 ton när allt är inne, säger han.
Med kraftigt stigande priser och en stor skörd att bärga tillhör Fredrik Jacobsson en av vinnarna bland spannmålsodlarna. Han valde att inte tacka ja till förra vårens fasta priserbjudande från Agroetanol utan satsade på avvakta och låta marknadskrafterna göra sitt.

"Värt att chansa"
Helt riktigt visar det sig i dag.
- Priset då var så lågt att det omöjligt kunde sjunka ännu mer. Det var värt att chansa tycker jag. De som sålde för 95 öre när man i dag kan få 1,70 är förstås förlorare och det tycker jag är jättetråkigt.
För Fredrik Jacobssons är spannmålsodlingen ämnad för energiproduktion inte någon stor del av verksamheten. Det är bara en av många delar i ett slags riskspridande för lantbruket.
Men han är ändå intresserad och positiv till att odla upp åkermark med energigrödor. Mark som annars kanske inte skulle ha brukats överhuvudtaget.
Kritikernas argument om att man inte ska göra motorbränsle av mat biter inte på honom:
- Det känns mer fel att inte utnyttja en miljövänlig energi.

30-40 lastbilar per dag
När skörden är bärgad och torkad lagras det på gården. Det är först i februari som Agroetanol behöver hans råvara till sin fabrik.
I spannmålsmottagningen jobbar Leif Holmberg och Sten-Erik Karlsson. Då, fram i februari är det ganska lugnt, men nu under skördetid rullar 30-40 lastbilar om dagen in för att lämna vete, rågvete eller korn som ska processas till bränsle.

14 kubikmeter
- Det kan bli kring 1500 ton per dag när det är som mest, säger Leif Holmberg och tar emot chauffören Peter Larsson som just rullar in med fullastat bil och släp.
Av det lasset producerar Agroetanol 14000 liter etanol och 14000 kilo djurfoder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om