Sedan 1977 har Thomas och Katarina Karlberg på gården Åkerby i Gårdeby sysslat med kor. För några år sedan hade de planer på att sluta med mjölkproduktionen. Vad som fick dem att tänka om, var att mjölkpriset gick upp 2007.
- Mjölkpriset har aldrig stigit under alla de år, som vi har varit mjölkbönder. Vi började inse att vi levererar en produkt som det finns en marknad för. Vi tror dessutom på det vi gör, annars skulle vi aldrig våga att satsa, säger Thomas Karlberg.
Liv och rörelse
Dessutom kände både Thomas och Katarina att de ville ha fortsatt liv och rörelse på gården.
- Om vi hade slutat med korna hade det blivit helt dött på gården och vi hade inte heller haft kvar anställt folk. Nu rör det sig hela tiden och det kommer att finnas en mjölkanläggning kvar här i bygden långt tid framöver, som ger arbetstillfällen, konstaterar Thomas Karlberg.
Både han och hustrun Katarina har inte så många år kvar till pensionen, men åldern fick dem ändå inte att tveka. Hur framtiden kommer att gestalta sig vet de inte. Det är osäkert om barnen vill ta över gården.
- Vi har lite olika funderingar. Kanske säljer vi gården, eller arrenderar ut anläggningen till en annan bonde, eller så erbjuder vi någon att jobba sig in i företaget. Det är ganska vanligt utomlands, berättar Thomas Karlberg.
Ekologisk drift
Före satsningen hade familjen köpt granngården.
- V hade bestämt oss för att gå över till ekologisk drift och de två gamla ladugårdarna skulle aldrig bli godkända för sådan drift. Därför var vi tvungna att bygga nytt, säger Thomas Karlberg.
Det har blivit ett helt nytt hus, med en helt ny inredning, på en helt ny plats, allt för att uppfylla både lagkrav och ekologiska krav.
Både Thomas och Katarina Karlberg känner tillförsikt. De vet att de och deras fyra anställda har både erfarenheten och kompetensen. De kan det här med kor. Nu ska de bara lära sig tekniken.
Gärna förebild
Thomas är gärna en förebild, även om andra mjölkproducenter inte behöver göra som han och hustrun har gjort och bygga nytt.
- Det finns billigare alternativ men jag tror att det är viktigt att vi i Östergötland visar att det finns möjligheter att syssla med mjölkproduktion. I andra delar av Sverige, från Halland och över till Småland, bygger nästan varenda bonde ladugård, för att hålla på med kor. I Östergötland och Södermanland har det blivit en negativ spiral och här satsar inte lika många.
Thomas Karlberg tror att om unga ska våga satsa sin framtid på mjölkproduktion, så krävs mer av nytänkande.
- Den yngre generationen vill inte jobba i gamla och slitna ladugårdar. De har andra krav, säger han.