Rickard Svedjesten är fjällräddare i Jämtland och tillika ordförande i SVEFRO, Svenska fjällräddares riksorganisation och har jobbat som fjällräddare i 30 år med mycket stor vana av att verka i fjällmiljön. Hans bästa tips för en säker och njutbar vistelse i fjällen är att börja med korta dagsturer så att du får känna på och utvärdera både utrustning och din fysiska förmåga.
– Kontaktar du 112, var ärlig med dina symptom, det ger oss en möjlighet att förbereda oss på rätt sätt innan vi hämtar dig, säger Rickard Svedjesten.
– Med anledning av reserekommendationer som råder, kopplat till corona och Covid-19, är det troligt att det blir en ökning av fjällturismen i sommar. I och med det kan fler personer behöva omfattas av fjällräddning, säger Mattias Wiklund, chef Räddningstjänstgruppen, Polisregion Nord, på Polisens hemsida.
Anledningar till att man haft behov av fjällräddning kan vara allt från allergiska reaktioner av getingstick, sjukdom som feber eller matförgiftning, stukning av fötter och benbrott, till att man gått vilse eller överraskats av dåligt väder.
– Du ska självklart vara symptomfri när du ger dig ut på fjället. Om du insjuknar och behöver fjällräddning belastas både den resurs som undsätter dig och den lokala sjukvården, säger Mattias Wiklund.
Vädret förändrar sig snabbt i fjällvärlden så att följa lokala väderprognoser är att rekommendera liksom att ta del av råd från lokala guider.